Джаз Ли Шаочуан квинтет бе представен за първи път на

...
Джаз Ли Шаочуан квинтет бе представен за първи път на
Коментари Харесай

Китайска екзотика завладя Международния Джаз фестивал в Банско

Джаз Ли Шаочуан квинтет бе показан за първи път на българската джаз-сцена. Виртуозните музиканти Шаочуан Ли – тромпет, Шончуан Циян – китара, Цънцу Жън – вибрафон, Йон Хуан –Адам – контрабас, Йонгхън У – барабани зарадваха гостите и посетителите на Банско, потапяйки ги в музикални страсти. Партньор на влиятелния конгрес бе най-награждаваната азиатска напитка Маутай, България. Подобно на Маутай, Ли Шаочуан е най-награждаваният китайски джазов тромпетист и композитор. Той стартира своята музикална кариера през 1997-а година, присъединявайки се към бенда на китайската полиция. Музикалните му пътешествия включват голям брой влиятелни джаз конгреси, а едно от най-ярките е присъединението на Ли Шаочуан към носителя на Грами Еди Гомес по време на азиатското му турне.

Британското издание Jazzwise дефинира китайския джазмен като „ пътеводна светлина на китайската джазова сцена, потвърдил се като превъзходен механик и импровизатор с огромно въображение.” Основателят на квинтета се срещна с българската аудитория. Той и останалите музиканти зарадваха ценителите на джазовото изкуство с фантастични музикални импресии и не пропуснаха да опитат огненото пиво, идващо от родната им страна. Специално приготвените от миксолозите Александър Симеонов и Нели Димитрова коктейли Green Fire, Dragons Tears, Asian Mystery се трансфораха в обичаната напитка на публиката.

Ексклузивно за ценителите на музиката, сътрудникът на атрактивния джаз фест, Маутай България, показа Moutai Yingbin, представляващ бленд от дестилати с над 1 година отлежаване в ръчно създадени глинени съдове, Moutai Prince – над три години и Kweichow Moutai - над 5 години отлежали дестилати.

Маутай е резултат от обичайно произвеждане с вековни обичаи, което минава през 8 ферментации и 7 дестилации. Напитката е най-известната марка байджу, артикул, трансформирал се в народен знак на Китай. Тя се създава от сорго – тип житна просвета, без глутен, която устоя на високи температури и засушаване. Не инцидентно напитката е определяна като питието на дипломацията. На азиатския балсам, в който експертите откриват над 1200 аромата и нюанса, се любуваха звездите на родната джаз сцена Васил Петров, Петя Буюклиева и радио-корифеят Тома Спространов. Маутай е определян от специалистите като алкохола с най-дълъг послевкус, а кулинарните гурута го сочат като най-подходящия сътрудник на азиатската кухня.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР