Джаз иконата Хърби Хенкок свири тази седмица в Танжер, Мароко.Четиридневния

...
Джаз иконата Хърби Хенкок свири тази седмица в Танжер, Мароко.Четиридневния
Коментари Харесай

Хърби Хенкок: Джазът означава единство и многообразие

Джаз иконата Хърби Хенкок свири тази седмица в Танжер, Мароко.


Четиридневния джаз фестивал е иницииран от Хенкок преди повече от десетилетие. Музикантът съобщи пред Агенция Франс Прес, че жанрът е обвързван с единството и разнообразието.

„ Става дума за екипна работа, за основаване на наслада и за шерване на тази наслада с хората, които слушат “, сподели Хенкок.

Танжер е хазаин на последното издание на Международния ден на джаза на ЮНЕСКО в продължение на четири дни, 12 години след встъпителния концерт, извършен в Париж, Ню Орлиънс и Ню Йорк.

Хенкок напомни, че е показал концепцията за Международния ден на джаза по времето, когато е бил дипломат на благосклонност на културната организация на Организация на обединените нации.

„ Мислех си за това по какъв начин се свири джаз по целия свят. Джазът е история на личния ти живот ", изясни музикантът, композитор и бендлидер през 2011 година

„ А когато имаш група, това е животът на няколко души, който те показват и го сплотяват в едно цяло. Колективното прекарване е вградено в тъканта на джаза ", сподели Хенкок.

Почитателите на музиката пълнят залите, „ тъй като желаят да усетят това прекарване “, уточни 84-годишният реализатор, който през годините завоюва 14 награди „ Грами “.

На 30 април в Танжер Хенкок свири по време на „ All-Star Global Concert “, с който приключи последното издание на фестивала. В него участваха и други водещи реализатори, измежду които басистът Маркъс Милър и певицата Ди Ди Бриджуотър.

Танжер има дълга история като леговище на ентусиазъм за американски джаз величия като Ранди Уестън, Идрис Сулиман и Макс Роуч, които прекосяват Атлантическия океан, с цел да свирят и записват музика в северноафриканския пристанищен град.

Тази година музиканти от далечна Бразилия и Япония дойдоха за празника, който включваше беседи и осъществявания навън.

Концертът беше открит от 77-годишния музикант и врач Абдела Ел Гурд, занаятчия на вековната мароканска процедура гнава, която се корени в африканските ритуали и суфистките обичаи.

Древната форма на гнава включва антични религиозни песни и танци. През 2019 година беше включена в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР