Джанет Бейкър е английска певица. Родена е на 21 август

...
Джанет Бейкър е английска певица. Родена е на 21 август
Коментари Харесай

Джанет Бейкър – сладкият, но и трънлив път на edna велика жена в света на операта

Джанет Бейкър е британска певица. Родена е на 21 август 1933 година в Хатфилд, Йоркшър. Когато е едвам на 20, отпътува за Лондон, с цел да учи пеене, и три години по-късно дебютира в операта. През идващите десетилетия се постанова като един от водещите мецосопрани в света. Интересната история на своя живот и на сладкия, само че и бодлив път на популярен музикант Бейкър споделя в документалния филм „ Janet Bayker in Her Own Words ”, предаван у нас в ефира на .
 
Името на огромната певица най-често се свързва с ранната италианска опера и творбите на композитора Бенджамин Бритън. Тя е известна и като концертен реализатор, като показва най-вече произведения на Густав Малер и Едуард Елгар. Работи интензивно до началото на 80-те години, след което се отдръпва от публичния живот.

В „ Janet Bayker in Her Own Words ”- първият документален филм за Бейкър от близо четири десетилетия насам, една от най-великите типичен певици на Англия за 20 век приказва по-открито и прочувствено от всеки път за кариерата и живота си. Разкрива какви са „ клопките ” на осъществяванията пред аудитория, за твърдостта и нежността, с които ги е преодолявала. Филмът разкрива по какъв начин и за какво класическата музика работи затрогващо на хората, а огромни създатели като Джойс Дидонато, Реймънд Лепард, Андре Превин и Имоджен Купър слушат по какъв начин пее и приказват за нейните гениални моменти. Документалната лента слага музиката в подтекста на по-широките универсални тематики за старостта, любовта и загубата.

Бейкър е притежател на Ордена на Британската империя от 1970 година, а шест години по-късно е оповестена и за Дама-командор.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от , е богата и разнообразна библиотека със наличие. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно наличие, което включва разнообразни изкуства – спектакъл, балет, опера, класическа и съвременна музика, документални филми и още доста други. Предлага елементарен достъп до световноизвестни продукции, извънредно наличие и специфични оферти, които не могат да бъдат открити в други платформи в България.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР