Джан Коум имигрира на 16-годишна възраст от Европа в Америка

...
Джан Коум имигрира на 16-годишна възраст от Европа в Америка
Коментари Харесай

Предприемачът, на когото Facebook не даде работа, сега е милиардер

Джан Коум имигрира на 16-годишна възраст от Европа в Америка с майка си и баба си. Още от този момент той стартира работа в хранителен магазин, където е чистел пода. Джан изгубва и двамата си родители на ранна възраст.

Предвид сложния му живот той не е бил образцов възпитаник, не е ходил на учебно заведение и си е навличал доста неприятности. Младежът не харесвал учебното заведение въобще и повърхностните взаимоотношения, които се основават там, споделя Еntrepreneur.

Джан едвам приключва гимназия, само че по време на тийнейджърските си години стартира да се образова самичък. Има е интерес към компютрите и интернет и си купува книги и управления по тези тематики от близката книжарница. След като ги е прочита, ги връща, с цел да може да си време парите назад.

Сам се среща с интернет инженерството и най-сетне се записва в Университета Сан Хосе, с цел да учи компютърни науки и математика, до момента в който не се причислява към интернет групи и хакерски общности. Също като учебното заведение, Джан не харесва и университета.

По време на следването си той стартира почасова работа в огромна счетоводна компания - Ernst & Young, помагайки за компютърните одити. Един от клиентите на компанията е Yahoo и Джан получава предложение за работа от софтуерната компания още до момента в който е бил в университета. Той обаче прекъсва образоването си, когато стартира да работи по осем часа.

Младежът се отегчава в Yahoo и напуща компанията на 31-годишна възраст. Той не се захваща с нищо, а си отделя време, през което да пътува с негов другар, който също се е отдръпнал от софтуерния колос. Те аплайват за работа във Фейсбук, само че и двамата получават отвод.

Две години по-късно Джан си купува iPhone. Така той вижда капацитета на предлаганите приложения и стартира да работи по код, с който да изобрети ново приложение за връзката и диалози. Сблъсквайки се с доста неуспехи, предприемачът е бил напът да се откаже.

Той прекарва много време, с цел да усъвършенства изобретението си и през 2009 година, когато е на 33 години, Джан Коум основава платформата за текстови известия WhatsApp дружно с някогашния си сътрудник в Yahoo Браян Екшън.

През 2014 година приложението има 400 милиона консуматори от целия свят, а Фейсбук не остава безразлична към платформата и я купува за 19 милиарда $.

Двамата бизнесмени може да не са получили позициите, за които са кандидатствали в компанията на Зукърбър преди, само че пък печелят доста по-добра оферта. До 2017 година WahtsApp има 1,3 милиарда месечни консуматори, а Джан става образец за американския триумф и силата на предприемаческия дух.

Коум, който през 2018 година разгласи, че напуща WhatsApp, се отдръпна и от борда на шефовете във Фейсбук поради различия с останалата част от управлението. Той споделя:

" Израснах в общество, в което всичко, което направиш, бе записвано и следено. Никой не би трябвало да има право да подслушва или да упражнява тоталитарен режим като в страната, от която избягах като дете, с цел да дойда в тази страна, където има народна власт и независимост на словото. Нашата цел е да я защитим. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР