Джамията "Света София" ще функционира с оригиналното си име, съобщи

...
Джамията "Света София" ще функционира с оригиналното си име, съобщи
Коментари Харесай

Джамията Света София ще функционира с оригиналното си име

Джамията "Света София " ще действа с истинското си име, заяви Дирекцията по религиозните въпроси в Турция, под чиято пълномощия е сложена "Света София ", откакто с декрет на турския президент "Реджеп Тайип Ердоган " статутът ѝ бе изменен от музей на джамия.

Директорът на Дирекцията по религиозните въпроси проф. доктор Али Ербаш в изявление пред телевизионния канал А Хабер е показал, че джамията ще продължи да действа с истинското си име, по този начин както е записана в нотариалния акт от 1463 година по времето на завоевателя на Истанбул Фатих Султан Мехмед Втори, който подрежда християнската базилика да бъде превърната в джамия.

По думите му истинското име е "Голямата джамия Света София ", на турски "АяСофия и Кебир джамии ". Така към този момент е записано името и в формалния уебсайт на Дирекцията по религиозните въпроси.

Директорът добави, че в "Света София " ще служат двама имами и четирима мюезини, както и че огромната зала за намаз побира до 1000 души.

На фона на отрицателните реакции, които идват от редица страни и институции против турското държавно управление поради превръщането на храма от музей в джамия, върви усилена подготовка за първия групов намаз, който ще се отслужи на 24 юли и в действителност това ще бъде формалното начало на мюсюлманските ритуали в "Света София ".

Сред сериозните въпроси по отношение на функционалностите на "Света София " като джамия е и този за ориста на християнските знаци, икони и стенописи, които се намират в храма, включен в листата на ЮНЕСКО за международното историческо завещание. Отговорните турски институции се надяват, че този статут няма да бъде анулиран поради трансформацията.

Според исляма съществуването на фигури и рисунки в джамиите и молитвените храмове е грях заради функционалността им на свещени места за общение с Аллах.

Директорът на Дирекцията по религиозните въпроси уточни, че в продължение на 481 години в "Света София " са се правили мюсюлмански поклонения и че след възобновяването на функционалностите ѝ като джамия традицията ще продължи.

"По време на намаза християнските знаци, фигури, икони и друди евентуално ще бъдат покривани със пердета. Или ще се възползваме от опциите на цифровите технологии и ще бъдат затъмнявани, до момента в който трае ритуалът ", съобщи проф. Али Ербаш.

Комисия от специалисти по религиозните въпроси от Министерството на културата и туризма, следва да се произнесе по отношение на дизайна и на вътрешността на джамията - постилането на пода с килими, което е наложително в джамиите, недопускането да се влиза с обувки, местата за поклонниците, както и режима на визитите, допускането на дамите, осъществяването на пет пъти намаз и други детайлности, както и ограниченията, които би трябвало да бъдат спазвани поради ковид, както по време на молитвите, по този начин и при визитите.

Говорителят на президента Ердоган Ибрахим Калън съобщи пред турската национална телевизионна и радио корпорация ТРТ, че "иконите и другите християнски знаци ще останат, с цел да бъдат гледани от хора от всички вероизповедания ".

След намаза на 24 юли, се планува "Света София " да бъде отворена за гости. За влизане към този момент няма да се заплаща входна такса (докато бе музей от чужденците се изискваше входна такса в размер на към 15 евро).

Площадът пред храма е ограден с полицейски бариери и е засилена полицейската защита. Не се позволяват гости.

Медиите оповестяват, че към часовете за намаза пред "Света София " се събират групи от към 10-20 души, които си постилат килимчетата и правят намаз навън откакто прозвучи езанът от "Света София " и от близките джамии, приканващ за мюсюлманската молитва.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани да бъде почетено решението за промяната на статута на катедралния храм "Света София " от музей на джамия.

Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО) изрази надълбоко страдание за решението на турското държавно управление да промени статута на „ Света София “, без преди този момент да са извършени разисквания.

Главата на Римокатолическата черква папа Франциск също съобщи, че е извънредно наскърбен от превръщането на храма в джамия. Такова обръщение насочи през днешния ден той на постоянната католическа меса в Рим.

"Мисля за Истанбул, мисля за "Света София " и съм доста наскърбен “, сподели той по време на обичайна неделна проповед на площад "Свети Петър " във Ватикана.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР