Джамията Осман Пазвантоглу във Видин няма полумесец, а символ пика“

...
Джамията Осман Пазвантоглу във Видин няма полумесец, а символ пика“
Коментари Харесай

Единствената джамия в света със сърце на върха – Осман Пазвантоглу

  • Джамията Осман Пазвантоглу във Видин няма полумесец, а знак „ пика “ ♠ или обърнато сърце ♥.
  • Местните я познават като „ сърцатата джамия “.
  • Някои хора имат вяра, че това е единствената джамия в света без полумесец!
  • Библиотеката е съхранявала книги от международно значение.

Джамията и библиотеката на Пазвантоглу са издигнати през 18 – 19 век. Те са непокътнати и до през днешния ден като част от централните здания. Според някои историци в комплекса е имало медресе (училище) и малко мюсюлманско религиозно светилище, само че няма съответна информация за тях. ( 1 ) ( 2 )

Джамията е солидна, каменна постройка с ориенталска архитектура. Библиотеката също е от камък и има квадратна форма с оловен купол. Част от книгите му се съхраняват в Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методи ”, София и 92 от тях са със международно значение – литература, история, медицина и право на османски и френски език. ( 3 )

Джамия без полумесец

Интересното в джамията , издигната и кръстена на Осман Пазвантоглу в град Видин е, че на върха няма полумесец, а е сложена „ пика “ или обърнато сърце съгласно друга версия. ( 4 )

Съществува изказване, че джамията Осман Пазвантоглу е единствената джамия в света без полумесец!

Други забележителни здания в гр. Видин:

  • Баба Вида
  • Крепостни стени „ Калето ”
  • Видинска синагога
  • Кръстатата казарма
  • Турски конак „ Колука “
  • Катедрала „ Св. В. М. Димитър “

Версията за „ пиката “ се свързва със знака на войсковата част на Осман Пазвантоглу. Това било знак на самостоятелност от султана, който имал за знак точно полумесец. Също по този начин съгласно някои джамията и по-точно библиотеката е отдадена на бащата на Осман Пазвантоглу, който е погубен във Видин по заповед на султана.

ИНТЕРЕСНО: Има сведения, които настояват, че знаците полумесец и звезда са били употребявани за показване на картагенската богиня Танит или богинята Даяна, която участва в гръцката и римската митология. Византия приема полумесеца като собствен знак. Според някои доказателства те са го избрали в чест на богинята Даяна. Други източници сочат, че то датира от борба, в която римляните побеждават готите в първия ден на лунния месец. Когато турците превземат Константинопол (днешен Истанбул) през 1453г., те одобряват съществуващото знаме и знак на града. Легендата гласи, че Осман, който е създателят на Османската империя е имал сън в който полумесецът се простира от единия до другия завършек на земята. Приемайки това като добра прокоба, той запазил полумесеца и го направил знак на своята династия. Когато завладявали християнските нации, сменяли кръстовете с полумесец.
Втората версия гласи, че на върха е сложено обърнато сърце, което било знак за несподелената обич сред Осман Пазвантоглу и българка християнка. Чувствата им остават несподелени и неразбрани от близките поради другата си религиозна принадлежност. Именно поради това се счита, че той я е посветил на своята обичана.
Джамията е позната още като „ Сърцатата джамия “ тъкмо заради обстоятелството, че на върха има сърце.

Характеристики на джамиите

Макар, че джамиите могат да се разграничават по дизайн и размер, задачата на джамията е да обезпечи място където мюсюлманите могат да се обединят, с цел да изпълнят молитвата си дружно.

Мюсюлманите могат да се молят на всички места, стига да е чисто място. Молитвата в джамия обаче дава на мюсюлманите възприятие за общественост. Поради това всички джамии имат някои общи черти.

Михраб нормално ниша в стена на джамия, с цел да покаже посоката на Мека.
Минбар за обезпечаване на издигната платформа, от която имамът може да произнесе проповед или да приказва пред мюсюлманската общественост
Купол това съставлява Вселената и силата на Аллах като основател на всичко. Това е вярата в единството на Аллах. Куполът е над молитвената зала, която е главният фокус на джамия.
Минаре високата кула в джамията, откъдето мюезинът извършва Езан с цел да призове вярващите към молитва.
Кибла известна още като молитвена стена, демонстрира посоката на Кааба, Голямата джамия в Мека.

Някои джамии имат спомагателните характерности на купол и минаре.

Мозайки със комплицирани шарки украсяват доста джамии, само че няма изображения на Аллах, Мохамед или други човешки или скотски фигури. Смята се, че Аллах е отвън човешкото схващане и по тази причина не може да бъде изобразен. 

Картини или скулптури на други човешки фигури се заобикалят, тъй като неправилно биха могли да бъдат почитани, което би било идолопоклонство , което е един от най-тежките грехове в исляма.

За декорация на стените на джамията постоянно се употребяват значими пасажи от Корана.

Осман Пазвантоглу

Думата „ Пазвант “, която е прякорът на Осман Пазвантоглу, който е една от значимите фигури от последния интервал на османската история, значи надзирател.

Смята се, че предците на Пазвантоглу Осман, който е от татарски генезис, са взели участие в завладяването на България по време на ръководството на Баязид I (1389-1402) и по-късно са били заселени в региона на Тузла (Босна). Известно е, че неговият дядо Пасван Ага, който е роден и израснал в Босна, е бил престъпник в и към Босна и е бил погубен от враговете си в Прищина.

След като татко му е погубен, Осман Пазвантоглу бяга в Албания където става престъпник.

По късно взе участие в доброволческите групи в Османско-австрийската война през 1789г. Той се бие на първите линии в борбите против Австрия край Влашко, в офанзивите до Тимишоара където е отличен като воин. ( 5 )

В края на войната Пазвантоглу е опрощение за бандитските закононарушения в Албания заради изключителните си достижения и придобива част от земята на татко си във Видин.

Завръщайки се във Видин, Осман Пазвантоглу придобива въздействие и известност за доста малко време. Той е прочут като представител на народа и че се бори против несправедливостта и високите налози.

Пазвантоглу, който за малко време сътвори самостоятелна администрация във Видин, самостоятелна от османското владичество, подкрепял протестите против османците.

Въпреки че, Османската империя направила три огромни интервенции против Пазвантоглу от 1795 до 1802г., той успявал да оцелее, като го помилват.

Пазвантоглу, който се бунтувал против Османската империя няколко пъти за към седем години, стопира с протестите и остава правилен на Османската империя до гибелта си.

Пазвантоглу, който поема значими отговорности по време на потушаването на сръбските протести, избухнали през 1804г., също води боеве против руснаците в Османско-руската война, която стартира през 1806г.

Пазвантоглу умира в имението си във Видин през 1807г., когато е единствено на 49 години. Той оставил след себе си няколко учебни заведения, джамии, чешми и богата библиотека.

⇒Вижте още забавни обстоятелства за света, забавни обстоятелства за България, посетете категория – Любопитно или се абонирайте за нашата група във Фейсбук – Интересни обстоятелства за всичко!
Исторически места и забележителности в България

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР