Джакарта. Вчера в 19:40 местно време (14:40 българско време) край

...
Джакарта. Вчера в 19:40 местно време (14:40 българско време) край
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Силното земетресение в Източна Индонезия от петък е с неизяснени последици поради травма от предходна земетръсна катастрофа

Джакарта. Вчера в 19:40 локално време (14:40 българско време) край един от островите на Индонезия стана мощно земетресение с магнитуд 6.8. Епицентърът на земетресението е в акваторията на морето Банда - залив Толо; това е източно от индонезийския остров Сулауеси, един от четирите по-големи Сунда-острови. Дълбочината на източника е неголяма по оценките в Европейския център и Американската геоложка работа – сред 10 и 20 километра под морското равнище. Индонезийската организация дефинира в началото дълбочина от 43 км, а по-късно 10 км. Активираният регион се намира в западната, тектонски най-комплицирана, част на граница на взаимоотношение на Австралийската и Тихоокеанската плоча. Тази граница се простира на дължина от 4000 километра по паралела – от падината Сунда на запад до Соломонови острови на изток. Индонезийската геофизична организация предизвести популацията на острова за възможност от следващо цунами “Ясно е, че земетресението е с капацитет за цунами ” и посъветва жителите колкото е допустимо по-бързо да изоставен крайбрежието и да заемат по-високи места. След към 40 минути предизвестието беше анулирано, защото изчислителната височина на вълнáта бе под половин метър. На 28 септември предходната година земетресение с магнитуд 7.5 провокира цунами, от което при вдигната към този момент паника починаха повече от 4300 души в град Палу. Затова и в селищата на острова огромна част от популацията побягва под паника отвън домовете.
Земетресението от петък – през вчерашния ден – е мощно усетено в минния регион за рандеман на никел. Твърди се, че дейностите в топилната пещ и в завода за регазифициране на полутечен природен газ се извършват обикновено. Сведение от Манадо, административен център на провинция Северен Сулауеси, гласи за разтърсването “силно и дълготрайно ”; това допуска активност до към IV-V степен при неизяснени условия (етажност на постройка, пол и отговорности на очевидеца и т.н.) на 450 км север-североизточно от епицентъра на мощното земетресение. Националната организация за битка с бедствията оповестява за повреди на сгради и инфраструктура, само че материалните вреди от земетръсното събитие преди шест месеца не са отстранени. Вероятно по тази причина медиите не осведомят за потърпевши остарели и неподдържани здания. Азиатският Координационен Център за Хуманитарна Помощ при Бедствия показва следните предварителни данни за систематизиране интензивността на въздействията по засегнатата територия: V степен в Бунку (16 хиляди жители) – юг-югозападно от епицентъра на източния бряг на Централен Сулауеси и IV степен в Салакан (12 хиляди ж.) – на прилежащо островче североизточно от епицентъра, Лювук (73 хил.ж.) и Ампана (18 хил.ж.) – североизточен Сулауеси, и Малили (46 хил.ж.) в Централен Сулауеси.
Около 40 труса с магнитуд над 4 при оптимално мощен 5.1 (32 минути след мощното земетресение) са регистрирани и оповестени до момента в уеб страницата на Европейския център. Афтершоковете не са в положение да усилят повреди, получени при главното земетресение.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР