Джак Изкормвача и писмото му “от ада. В периода 31

...
Джак Изкормвача и писмото му “от ада. В периода 31
Коментари Харесай

Джак Изкормвача и писмото му “от ада”

Джак Изкормвача и писмото му “от пъкъла ”. В интервала 31 август- 9 ноември 1888 година лондонската полиция открива труповете на пет проститутки, осакатени и убити на разстояние от към една квадратна миля една от друга. Това се убийствата в региона Уайтчапъл, осъществени от Джак Изкормвача. По това време полицейските ръководства и Скотланд ярд са залети от стотици писма, в които хора настояват, че те стоят зад закононарушенията. Всички като се изключи три са отхвърлени като подправени. Но от трите, считани за достоверни, едно изпъква поради смразяващото си наличие. То оказва се като писмото “От пъкъла ”. Кръстено е по този начин на първите думи, изписани в него, и е изпратено до Джордж Лъск, ръководител на Доброволческата организация за поддържане на реда и нравствеността в Уайтчапъл. Лъск изпада в смут, когато го получава.

Авторът на писмото твърди, че още веднъж е умъртвил и че е изял половината от бъбрека на жертвата. Нещо повече: дружно с писмото е изпратена и останалата половина от бъбрека. Авторът му дава обещание и че ще изпрати  оръжието на убийството. Истинската причина обаче да се одобри, че писмото има достоверност, е, че две седмици по-рано жена на име Катрин Едоус е открита мъртва в Уайтчапъл и бъбрекът й липсва.

Предишна преписка и убийства

До идването на писмото “От пъкъла ” с пощенско клеймо от 15 октомври 1888 година към този момент има четири жертви, които се приписват на убиеца-Мери Ан Никълс, Ани Чапман, Елизабет Страйд и Катрин Едоус. (Пета жертва на име Мери Джейн Кели е убита на 9 ноември.)

Първата мъртва жена-Никълс е открита на 31 август. Гърлата и на четирите дами са прерязани, а телата им са осакатени по метод, който демонстрира, че килърът има знания по анатомия. Обществото е възмутено от неспособността на управляващите да заловят мъжа, който “изкормва ” дами, а на 27 септември в Централната новинарска организация идва писмо, което оказва се като писмото “Скъпи шефе ”.

То е подписано с “Искрено Ваш, Джак Изкормвача ” и точно с това название нарушителят остава в историята. Това писмо е последвано на 1 октомври от второ, известно през днешния ден като пощенската картичка “Безочливият Джак ”.

И двете писма са предадени на полицията, която ги разгласява с вярата, че това ще докара до появяването на следи. Вместо това органите на реда са залети с подправени писма. След тях идва и писмото, получено от Джордж Лъск, което няма нищо общо с фалшификатите.

“Aдcкoтo ” писмо на Джак Изкормвача

Джордж Лъск образува доброволческата организация за поддържане на реда и нравствеността в Уайтчапъл, откакто Чапман, втората жертва, е открита осакатена на 8 септември. Лъск дружно с няколко локални търговци обезверено желаят да оказват помощ на полицията да залови килъра, чието наличие в региона им пречи на бизнеса. Когато Лъск отваря пощата си на 16 октомври, той открива вътре извънредно писмо. Към него има опакована в кафява хартия дребна кутия. В кутията Лъск заварва човешки бъбрек, по който има следи, че е бил съхраняван в алкохол. Авторът на писмото твърди, че е изпържил и изял половината от бъбрека, като е запазил другата половина, с цел да я изпрати на Лъск .

  • Гъбите могат да споделят между тях

Ето и целия текст на писмото:

От пъкъла

Мистър Лъск,

Изпращам Ви половин бъбрек, който взех от една жена и го резервирах за вас. Другата половина я изпържих и изядох, беше доста вкусна. Може да ви пратя кървавия нож, с който го изрязах, стига мъничко да почакате. Подписано

Хванете ме, когато можете, мистър Лъск

На пръв взор писмото може да е изпратено само от Джак Изкормвача. Лъск не е уверен в достоверността му. Хрумва му, че бъбрекът може да е изпратен от студент по медицина, който си прави смешка, и държи писмото цяла седмица, преди да го показа с полицията.

Автентично ли е писмото “Oт aдa ”?

Писмото е написано с алено мастило и съдържа няколко правописни и граматически неточности. Според полицията това сочи за некултурен създател. В същото време обаче някои думи с по-специфичен правопис са изписани вярно, което допуска, че индивидът зад писмото има най-малко някакво официално обучение и че е допустимо грешките да са позволени преднамерено.

Освен това полицията прави обществено притежание осакатяването на Катрин Едоус, която е открита изкормена на 30 септември и с изчезнал бъбрек- което значи, че всеки би могъл да си направи извънредно реалистична смешка с управляващите.

През 1888 година няма теоретичен способ, по който да се ревизира дали бъбрекът принадлежи на Едоус или не. Единственото, което може да се откри, е, че бъбрекът принадлежи на възрастен човек със взаимозависимост към алкохола и че е отхвърлен от лявата страна на тялото. Така проверяващите още веднъж стигат до задънена улица.

Специалисти по почерците считат, че писмото “От пъкъла ” е написано от различен човек, а не от този, изпратил “Скъпи шефе ” и “Безочливият Джак ” (които най-вероятно имат един и същи автор).

Андреа Найн от Университета на Манчестър отива по-надалеч в догатките си. Найн има вяра, че първите две писма са написани от човек, който работи в пресата, тъй като употребяваният в тях език прилича стила на писмото “Моав и Мидия ”, което в никакъв случай не е оповестено, само че е показвано само на членове на Централната новинарска организация.

За страдание писмото “От пъкъла ” изчезва от полицейските архиви  откакто е документирано и фотографирано. И до през днешния ден не е открито, като по този начин се изключва опцията за актуален разбор. Самоличността на Джак Изкормвача остава незнайна, позволявайки в продължение на повече от 100 години да не престават спекулациите по отношение на кой от обвинените, в случай че въобще е някой от тях, е взел мастило и перо, с цел да напише писмото “От пъкъла ” и да го изпрати на Джордж Лъск. 

 

Източник: Crime Story

Джак Изкормвача и писмото му “от пъкъла ”

Джак Изкормвача и писмото му “от пъкъла ”

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР