Дж. К. Роулинг изтри от Туитър благодарностите, които няколко часа

...
Дж. К. Роулинг изтри от Туитър благодарностите, които няколко часа
Коментари Харесай

Дж. Роулинг и Стивън Кинг спорят за транс жените - мъже ли са или жени

Дж. К. Роулинг изтри от Туитър благодарностите, които няколко часа по-рано  отправи към  Стивън Кинг. Малко след майката на Хари Потър го похвали, бащата на „ То “ и „ Кери “ недвусмислено съобщи, че транс дамите са си дами. 

Вчера Роулинг разгласява в Туитър коментар във връзка обвиняванията и последвалите скоро извинения от политика Лойд Ръсел-Мойл, че е „ употребила ” претърпяното в предишното от нея домашно принуждение, с цел да нападна транс хора. В поста си тя цитира писателката Андреа Дворкин: „ Мъжете постоянно реагират на думите на дамите - изговорени или написани - като че ли са актове на насилие;  от време на време мъжете реагират на думите на дамите с принуждение “. 

Кинг ретуитна този цитат без мнения, на което Роулинг отговори, че любовта й към създателя на „ Сиянието “ е достигнала „ нови висоти “ - „ не чак като на Ани Уилкс " (героинята от " Мизъри " ) и добави: „ За мъжете е доста по-лесно да подценяват проблемите на дамите или да ги омаловажават, само че в никакъв случай няма да не помни мъжете, които заеха позиция, когато не им се постановяваше.  Благодаря ти, Стивън. “

Феновете на Стивън Кинг бяха обезпокоени от очевидната му поддръжка за Джоан Роулинг, която през последните седмици употребява месеца на гей тордостта, с цел да твърди, че транс дамите са мъже. Помолен от почитатели да обясни позицията си, Кинг съобщи: „ Транс дамите са дами. “

Скоро по-късно туитът на Роулинг, изразяващ благодарността ѝ към Кинг, мистериозно изчезна. 

За незапознаните с термина транс дами - това са хора, които след раждането си са избрани като мъже, само че се разпознават и живеят като дами и трансформират или имат предпочитание да трансформират телата си, се назовават транссексуални жени или транс дами. Някои от тях избират да бъдат определяни единствено като дами, а не като (транс-жени). 

За авторката на " Хари Потър "   проблемите започнаха при започване на юни. Тогава тя разгневи значителна част от почитателите си в обществените мрежи, само че и получи поддръжка от доста други. Повод за нападките стана споделена в Туитър статия, в която се разискват проблемите с месечния цикъл на милиони " девойки, дами и хора, които не се разпознават полово " - заради липса на достъп до вода и персонално пространство в изискванията на изолираност. Провокирана от заглавието на публикацията - „ Създаване на по-равноправен свят за хората, които имат менструация " и изключително от втората му половина, Роулинг написа: „ Хора, които имат менструация - сигурна съм, че имаше дума за тези хора, нещо като “жони ”, “жини ”… “. Думата, несъмнено, беше жени ”. 

От тези думи и апела ѝ за разграничение на транс дамите и жените тръгнаха възмущения, възражения и обвинявания в трансфобия от редица известни персони, в това число и звездите от филмите за Хари Потър, Даниел Радклиф и Ема Уотсън. В отговор Роулинг надписа, че в случай че полът не е действителен, няма по какъв начин да съществува и еднополовото привличане, а изживяната действителност от дамите в международен мащаб се заличава. „ Познавам и обичам транс хора, само че заличаването на концепцията за пол унищожава умеенето на мнозина да разискват свястно живота си. Не е ненавист да приказваш истината “. 

В отговор на обвиняванията Роулинг написа и есе, в което отбелязва, че е „ преживяла домашно насилие и полово посягане “. „ Споменавам в този момент тези неща не, с цел да предизвикам състрадание - написа тя - а от взаимност с големия брой дами, които имат истории като моята, които са били упреквани в назадничавост поради терзанията си към еднополовите пространства. "

И прибавя: „ Жената “ не е костюм. „ Жената “ не е концепция в главата на мъжа.  „ Жената “ не е розов мозък, харесване на Джими Чу или някоя от другите сексистки хрумвания, които в този момент някак си се популяризират като прогресивни. Нещо повече, „ приобщаващият “ език, който назовава дамите „ менструатори “ и „ хора с вулви “, поразява доста дами като дехуманизиране и оскърбление.  Разбирам за какво транс-активистите считат този език за подобаващ и общителен, само че за тези от нас, които сме били обиждани и унижавани от насилници, той не е безпристрастен, а неприятелски и отчуждаващ ". 

Роулинг прибавя, че съгласно нея “мнозинството от транс-идентифициращите се хора освен съставляват нулева опасност за другите ", само че и самите те са " мощно уязвими ".  “В същото време не бих желала родените девойки да се усещат несигурни, като отворим еднополовите пространства като публичните бани за всеки мъж, който има вяра, че е жена или се усеща по този начин “. 

В неделя - по случайност 50-годишнината от първия гей прайд в Съединени американски щати - Роулинг още веднъж се върна към въпроса, отбелязвайки, че леко скандалният народен представител Лойд Ръсел-Мойл, обществено се е извинил за думите си, че тя „ употребява “ претърпяното от нея домашно принуждение, с цел да предизвиква дискриминирането на транс-общността. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР