Дизайнът на мярката 60/40 трябва да се промени. Около това

...
Дизайнът на мярката 60/40 трябва да се промени. Около това
Коментари Харесай

Бизнес и синдикати настояват за промяна на мярката 60/40

Дизайнът на мярката 60/40 би трябвало да се промени. Около това мнение се сплотиха представители на бизнеса и синдикати в ефира на.

Според ръководителя на АИКБ Васил Велев при започване на идната седмица е безусловно наложително да се свика Националния съвет за тристранно съдействие. Той съобщи, че е импортирано предложение мярката 60/40 да стане 100/75. По думите му, това е постижимо с смяна на трите текста в 151 разпореждане. Така с 5 пет пъти по-малко средства ще могат да бъдат подкрепени тези, които фактически имат потребност от поддръжка.

" Лесно е - когато предприятието работи, то заплаща 100% за времето, когато работи. Когато не работи, за времето на насилствен престой - страната компенсира единствено за това време със 75% от дневната отплата за служащите ", посочи концепцията си Велев. 

Предложението беше подкрепено и от президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов. Според него има законова опция това да се случи.  " Абсолютно несъмнено е, че дизайнът би трябвало да се промени и това сме го говорили в границите на една година. Ние сме създали калкулации и съм склонен, че би трябвало да се създадат корекции. Когато ни поканят, ще сложим предложенията на масата ", сподели Манолов. 

Той посочи, че казусът не е толкоз, че няма пари, а в механизма на бюджета на тяхното потребление. " Предприятията би трябвало да бъдат подкрепяни по друг принцип. Пенсионерите също ", сподели още Манолов.

Според ръководителя на Балканския институт по труда и обществена политика Иван Нейков в такава рецесия и работодателите, и служащите са в една лодка. " Големият проблем е във философията на ограниченията до момента, а те бяха в един шаблон да вкараме всички. Проблемите не са идентични. Сега би трябвало да се стигне до всеки отрасъл, а това желае повече старания, нашарване на ограниченията ", сподели още Нейков. 

" Средствата за ограниченията в поддръжка на бизнеса са разчетени до 31 май, заради което работодателите упорстват те да бъдат продължени до края на юни, с алтернатива за спомагателни още 3 месеца ", разяснява още ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов се разгласи за дефиринцирана поддръжка по отношение на приходите и друг механизъм за подкрепяне на работната мощ и бизнеса. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР