Дивият кестен е сред най-почитаните от знахари лекарствени средства. Растението

...
Дивият кестен е сред най-почитаните от знахари лекарствени средства. Растението
Коментари Харесай

Народна медицина с див кестен

Дивият кестен е измежду най-почитаните от знахари лекарствени средства. Растението е добре познато у нас от епохи, а благотворните изгоди, които то оказва при редица положения, са доказани освен от националните лечители, само че и от учените.

Благодарение на кумариновите гликозиди, титерпеновия сапонин дъбилни субстанции, тлъсто масло и останалите субстанции, съдържащи се в частите на дивия кестен, той съумява да заеме своето несъмнено място в националната ни медицина.

За лекарствени цели се използват семената, плодовете, листата и кората на младите стебла. Кората се събира през първите пролетни месеци, когато във фиданките протича сокодвижение. Семената пък се прибират през есента.

Частите на дивия кестен се славят с обезболяващото си, венотонично, противовъзпалително и капиляроукрепващо деяние. Ето за какво те се ползват при редица неприятни положения.

Така да вземем за пример при бронхит, кашлица и подагра се приема запарка от семена на див кестен. За задачата една кафена лъжичка счукани семенца се накисват в половин литър вряла вода.

Сместа се оставя да престои по този начин два часа, след което се филтрира. От нея се приема по 100 мл по три пъти дневно след ястие.

Със същите цели може да се направи и отвара от листата и корите на растението. Една супена лъжица нарязани листа се смесва с една чаена лъжица кори. Сместа се вари десетина минути в триста мл вода. Охлажда се и се филтрира. От отварата се приема по една винена чаша три пъти на ден.

При ишиас и ревматизъм се ползва примес от диви кестени и ракия. Смачканите плодове се заливат със спиртната течност в съответствие 2:10. Субстанцията би трябвало да престои няколко дни в стъклен съд. После с нея се намазва болното място.

 Кестен

Пресни листа се употребява за изработката на компреси за укрепване на язви и разширени вени. Листата се смачкват и с тях се постановат проблематичните зони.

При шипове можете да приготвите домакински мас от див кестен. Той се прави, като 6 кестена се настържат и смачкат, тъй че да се получи каша. Тя се залива с малко камфоров алкохол. С него се маже шипа и се приспива по този начин една вечер. Процедурата се повтаря, до момента в който настъпи облекчение.

При аденом на простатата се подготвя примес от 25 грама обелки от зрели диви кестени, които са смлени на прахуляк и са залети с 2 ч.ч. чист алкохол. Получената течност се оставя на мрачно в продължение на две седмици. После се филтрира и от нея се одобряват по десетина капки дневно. Приемът продължава двадесет дни, след което се прави отмора и процедурата се повтаря.

Говори се, че бабините илачи с див кестен оказват помощ при хемороиди. Можете да извършите компрес от наситнено запарено зелево листо, 6 супени лъжици настърган кестен, две супени лъжици зехтин и раздробен кромид лук (6 с.л.). Продуктите се слагат сред марли и с компреса се постанова болното място.

В случай че сте решили да предприемете лекуване с див кестен, не започвайте да употребявате билката без предварителна консултация доктор или способен баяч.

Имайте поради, че дивият кестен може да бъде и токсичен, когато е признат по неправилна скица.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР