Дивидентите са стръвта, която стимулира решенията за инвестиции. Вярно е,

...
Дивидентите са стръвта, която стимулира решенията за инвестиции. Вярно е,
Коментари Харесай

Акценти за 14 - 20 май от Banker Weekly

Дивидентите са стръвта, която подтиква решенията за вложения. Вярно е, че някои компании години наред към този момент разпределят облагата за акционерите си. Други излязоха на БФБ с огромни обещания, само че не ги извършиха.

Производителят на пилешко месо " Градус “ АД е обществена компания от август 2018 година. IPO-то на старозагорското сдружение стана най-голямото на Българската фондова борса от 2007 година насам и второто в историята на локалния пазар по привличане на средства – 81 млн. лв.. Половината от тази сума влязоха във фирмената каса на сдружението посредством нарастване на капитала, а останалите отидоха в създателите – братята Иван и Лука Ангелови. До момента компанията е разпределила общо 40 439 046 лв. като дял за 2018, 2019 и 2020 година. От тази сума семейство Ангелови са получили 33 026 377 лв..

" Питай петима икономисти и ще получиш пет разнообразни отговора. Или шест, в случай че един от тях е приключил в Харвард ". Този откъс от американския икономист Едгар Фидлер прелестно показва обстановката с държавните финанси сега. Все отново на 12 май за финансов министър в служебното държавно управление на Стефан Янев бе назначен Асен Василев, който сяда на стола на Кирил Ананиев в идващите два-три месеца. Но въпросът, който не може да получи еднопосочен отговор, в този момент е: в какво положение Асен Василев заварва държавния бюджет? A безпристрастният прочит на данните демонстрира, че държавният бюджет се задъхва.

„ Мръсният въздух, който се основава, ще бъде по-скъп от електрическата енергия! “ Ако някой в България бе изрекъл сходна фраза преди 20 години, сигурно щяха да го разгласят за вманиачен. Особено при старта на модернизацията на термичните централи от басейна „ Марица Изток “. Днес обаче действителността е напълно друга, а бъдещето на въглищната енергетика става все по-мрачно.

В духа на новото време (ще простите за това партийно клише), напоителните обясненията, дадени от ръководителят на КЕВР Иван Иванов по време на парламентарния надзор на 7 май, си прозвучаха напълно разумно. Сиреч, както доста обича да споделя някогашният ни министър председател слънце Бойко Борисов, отровите на въглищните централи сигурно ще вдигнат цената на тока поради повишаването на квотите за замърсен въздух.

Падна първата кадрова жертва на новия вътрешен министър Бойко Рашков. От пресцентъра на Министерство на вътрешните работи потвърдиха новината, че със заповед на Рашков на съображение член 106, т.6 от Закона за държавния чиновник е бил освободен административния секретар на министерството Бойко Славчев заради навършване на възраст за пенсиониране.

Разбира се, зад богоугодния претекст за пенсията, се крият други съображения. Ако се извършва безусловно точката на закона, би трябвало да бъдат изритани всички пенсионери от системата на Министерство на вътрешните работи, които обаче не престават да работят там и получават по едно и също време заплата и пенсия. Бойко Славчев обаче е друг случай и просто нямаше по какъв начин да продължи да си гледа рахата като работещ пенсионер в Министерство на вътрешните работи. Различното е, че тъкмо той по силата на отговорностите на длъжността си като административен секретар е  директно обвързван със абсурда към прословутите джипове, закупени преди три години от Министерство на вътрешните работи с близо 6 млн. европари.

Каква поредна парламентарна драма!  Добре че свърши и се отървахме единствено с уплах. Бясното законотворчество в името на популизма можеше да банкрутира страната. Всеки оферираше най-хубавото за народа без аргументация и най-много без разходна част.  Според някои икономисти, в случай че всички проектодобрини бяха признати, бюджетът за тази година трябваше да се актуализира с 13 милиарда лв. разноски. Като се стартира от Сребърния фонд, в който по последни данни има 3.3 милиарда лв..

" Градус “-а е доста добре позициониран в аграрния бизнес. Ангелов има компания за норки, компания за пилета, за салами и преправка на меса, има цех за олио – към него, съгласно Илчовски, съществува обособен картел. От друга страна, Иван Ангелов е притежател на " Аджибадем Сити Клиник ", някогашната болница " Токуда ", а синът му е шеф на здравното заведение.... Градуса е посочен като персонален касиер на Борисов ", разяснява в " Студио Банкеръ "   Виолета Александрова , някогашен зам. изпълнителен шеф на Държавен фонд „ Земеделие “.

Форумът на ГЕРБ, който се организира на 11 май, се различаваше значително от предходните освен тъй като беше онлайн. Настроението не бе бодряшко, както предходни години, а минорно. Лъхаше на примирие, че властта се изплъзва сред пръстите на премиера и партията и на този стадий нищо не може да се направи. Пролича си , че ГЕРБ е в низходящ тренд на партийното развиване. Отгоре на всичко оповестеното от президента служебно държавно управление тотално измести фокуса от отиващата си групировка към новите министри.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР