Дивидентите са една от най-очакваните награди за всеки акционер. Притежаването

...
Дивидентите са една от най-очакваните награди за всеки акционер. Притежаването
Коментари Харесай

Дивидентите като инвестиционна възможност

Дивидентите са една от най-очакваните награди за всеки акционер. Притежаването на дялови бумаги от компании, които постоянно разпределят облагата си, е добър метод за допълнение на финансите, само че дружно с това и скъпо наслаждение за един вложител. Най-вече поради високите цени на техните акции. Има обаче един метод да се възползвате от сполучливата активност на необятен кръг компании - и задгранични и български, и от постоянното систематизиране на позитивния финансов резултат всяка година.

У нас има два договорни фонда, които печелят от сполучливата активност на разнообразни компании у нас и по света през годините. През цялото време на общественото предложение на свои дялове, те са на облага. А също така тези групови капиталови схеми усилват и размера на паричните средства, които ръководят.

"ОББ Глобал Дивидент " донесе на вложителите облага от 6.31% от началото на тази година. Средствата на фонда се влагат най-вече в дялови скъпи бумаги на компании, които са с капацитет за осъществяване на доходи от дивиденти в дълготраен проект, със устойчиво развити бизнеси и са признати за търговия на контролираните пазари в страната и чужбина. За да се възползват от тази опция вложителите би трябвало да са подготвени да се разделят със своите пари в период минимум 5 години.

Публичното предложение на дялове от "ОББ Глобал Дивидент " стартира през април 2016 година. Фондът е предопределен за рисково настроени вложители, които търсят по-високи облаги за вложенията си и одобряват вероятността от неподходящи промени в цените на дяловете на груповата скица.

"ОББ Глобал Дивидент " е проведен от ръководещото сдружение "ОББ асет мениджмънт " АД, което има в портфейла си осем групови капиталови схеми в лв. и една групова капиталова скица в евро. Акционери във фонд мениджъра са "Обединена българска банка ", притежаваща 90.86% от капитала, и KBC BANK, Белгия, с дял от 9.14% от капитала.

Другият контрактуван фонд от този вид - "Селект Дивидент ", е постигнал по-ниска облага (+0.30%). Той е групова скица от отворен вид за вложение преди всичко в акции, позволени до или търгувани на контролирани пазари в чужбина, акции/дялове на други групови капиталови схеми и в по-малка степен в дългови скъпи бумаги и принадлежности с закрепена рентабилност. Фондът е с световен фокус и не се лимитира по географски или секторен принцип. Теглата на другите райони, браншове и компании във фонда подлежат на смяна, означиха от ръководещото сдружение. "Селект Дивидент " включва в портфейла си най-вече акции на компании с огромни пазарни капитализации и дивидентна рентабилност над междинната за съответния пазар. Потенциални инвестиции за фонда са компании с пазарна капитализация над 500 млн. $, които през последните пет години са осъществили облага и са изплащали дял. Той е подобаващ и за вложители, които са подготвени да поемат от сдържан до висок риск.

Фондът е проведен от ръководещо сдружение "Селект асет мениджмънт " ЕАД, което е на пазара от 2003 година под името УД "КД Инвестмънтс ". От началото на 2011 година фонд мениджмънт е част от групата на някогашния приватизационен фонд "Сила холдинг " АД. "Селект асет мениджмънт " ръководи активността по акумулиране на парични средства посредством обществено предложение и назад изкупуване на дялове на - "Селект Баланс " АД, Държавна фирма "Селект Регионал ", Държавна фирма "Селект Облигации " и Държавна фирма "Селект Дивидент ", и по вложението им в скъпи бумаги.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР