Диви животни, които са на територията на държавен ловен район

...
Диви животни, които са на територията на държавен ловен район
Коментари Харесай

Глигани и елени унищожават посевите в Русенско

Диви животни, които са на територията на държавен ловджийски регион "Батаклия " в Русенско, унищожават посевите върху хиляди декара земя, намираща се наоколо до местността. Това обявиха в русенското село Щръклево аграрни производители от региона и от селата Нисово, Сваленик и Писанец.

"Всеки от нас има провали. Има производители, които по три пъти пресяваха царевицата - до момента в който я насеят, дивите свине изравят и изяждат семената. А като поникне, животните я събарят на земята ", съобщи Георги Атанасов - аграрни производител от Щръклево.

Според земеделците над 2000 били елените на територията на "Батаклия ". Животните нанасяли вреди върху слънчогледа, рапицата, царевицата, пшеницата и ечемика, с които се хранели.

Около два пъти по-малко били добивите на пшеница това лято от нивите наоколо до ловния регион. Агрономът в земеделската кооперация "Златен клас " в Щръклево Мариана Петрова изясни, че обработват 20 000 декара. От тях 6000 дка са в региона на "Батаклията ", където прибрали по 400 кг/дка пшеница, до момента в който на другите ниви - по 750 кг/декар. Миналата година в този регион имали 2000 дка с рапица, като над 1000 дка от нея била опасана от елените - до момента в който била под снега.

Производителите упорстват Държавно ловно стопанство "Дунав " да понижи популацията на диви животни в "Батаклията " и да загради ловния регион. Протестно писмо щели да изпратят до разнообразни институции.

Според шефа на ДЛС "Дунав " Йордан Сарилиев не е допустимо и не е рационално да се огражда държавният ловджийски регион "Батаклията ", разпрострян се на повърхност от 25 000 дка с прилежащите територии, като по-голямата част са гори.

"Това ще спре миграцията на благородния елен и така наречен освежаване на кръвта му. Като се вкарат зад ограда, животните ще закърнеят. В "Батаклията " са едни от най-хубавите титли от доблестен елен в България ", сподели Сарилиев.

По думите му земеделците би трябвало да си оградят площите с електропастири против дивите животни. Той изясни, че преди време дивечът бил четири-пет пъти повече от в този момент, само че такива проблеми не е имало.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР