Диверсификацията на източниците и маршрутите на газ в Македония ще

...
Диверсификацията на източниците и маршрутите на газ в Македония ще
Коментари Харесай

Газовите ни проекти са в полза и на Македония, убеждава Петкова

Диверсификацията на източниците и маршрутите на газ в Македония ще се усъвършенства от главните планове, по които работи България в региона на енергетиката. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща със македонския министър на стопанската система Крешник Бектеши.

 Подписахме контракта за добросъседство с Македония Обновена
Подписахме контракта за добросъседство с Македония

България е първата страна в света, признала Република Македония

Припомняме, на 1 август тази година двамата министри подписаха Меморандум за съгласие и съдействие в региона на природния газ. Меморандумът сред България и Македония планува двете страни да проучат опциите за създаване на нова директна газова връзка сред двете газови системи. За задачата беше основана взаимна газова работна група , в която се включват представители на министерствата на двете страни, както и специалисти от газопреносните оператори.

Министър Бектеши е на посещаване в София точно за провеждането на първото съвещание на взаимната газова работна група , която ще изследва опциите за развиване на нова директна връзка сред газовите системи на двете страни.

Според Петкова главен проблем за Балканите е изчезналата инфраструктура , а страната ни работи интензивно, с цел да преодолее този негатив. Министърът още веднъж подчертава върху целите на бъдещето председателство на България на Съвета на Европейски Съюз.

Петкова срещна Бектеши със статуса на плановете за създаване на междусистемни връзки със прилежащите на България страни. До края на този месец следва оповестяването на две публични поръчки, свързани с построяването на интерконектора Гърция-България. Целта е в средата на идната година да започва строителството на тръбата, тъй че през втората половина на 2020 година тя да влезе в комерсиална употреба.

Енергийният министър напомни и че страната ни има подписан контракт за доставка на 1 милиарда куб. м. природен газ от Азербайджан , който ще бъде доставян в страната точно посредством връзката с Гърция. По думите ѝ българо-румънският интерконектор към този момент е настоящ, а дейностите по създаване на българо-турския и българо-сръбския напредват.

 Петкова има вяра, че можем да се превърнем в енергиен център
Петкова има вяра, че можем да се превърнем в енергиен център

До 2020 година вкарваме в употреба интерконектора България - Сърбия

От своя страна министърът на стопанската система в прилежаща Македония се съгласи, че изчезналата инфраструктура е главен проблем и за Македония. " За нас е нужна още една газова връзка с България, с цел да не подвластен единствено от един източник ", изясни той и добави, че взаимната работна група, която заседава в София, ще изследва опциите за развиване на нова връзка сред газовите системи на двете страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР