Дивата природа намалява все по-бързо и тревожно, сочи ново проучване,

...
Дивата природа намалява все по-бързо и тревожно, сочи ново проучване,
Коментари Харесай

Тревожно проучване: Дивата природа бавно изчезва от Земята

Дивата природа понижава все по-бързо и обезпокоително, сочи ново изследване, представено то CNN

Популацията на съвсем половината от животинските типове на планетата спада доста по-значително, в сравнение с се смяташе до момента.

Основният фактор за това е индивидът – унищожил голям брой скотски типове и довел доста други до ръба на изгубването.

Причините за намаляващата фауна са умишленото заличаване на растителни месности – с цел да се освободи място за ферми, градове и пътища, само че изменението на климата също е значим фактор за намаляването на типовете и съгласно прогнозите световното стопляне ще има все по-силно влияние.

Авторите на проучването проучват над 70 000 типа по света – бозайници, птици, влечуги, земноводни, риби и инсекти – с цел да дефинират дали популациите им се усилват, понижават или остават постоянни с течение на времето.

Според проучването, оповестено в списание Biological Reviews, 48% от тези типове понижават, а по-малко от 3% се усилват.

„ Други проучвания, основани на доста по-малък брой типове, демонстрират, че продължаващата „ рецесия на изгубването “ е по-сериозна “, показва Даниел Пиншейра-Доносо от Факултета по биологични науки към Кралския университет в Белфаст.

Червеният лист на застрашените типове на Международния съюз за отбрана на природата (IUCN) класифицира към 28 % от типовете като застрашени от изгубване.

„ Това, което демонстрира нашето изследване, не е дали типовете сега са класифицирани като застрашени или не, а дали размерът на популациите им бързо и прогресивно понижава или не “, сподели Пиншейра-Доносо. Тенденциите за понижаване на популациите с течение на времето са предвестител на изгубването.

Според тази оценка 33% от типовете, които понастоящем са класифицирани като „ незастрашени “ в Червения лист на IUCN, в действителност понижават към изгубване.

При бозайници, птици и инсекти също се следи понижаване на броя на типовете, само че като цяло земноводните са най-силно наранени.

По-добри са новините за рибите и влечугите, при които популациите на повече типове са постоянни, а не намаляващи.

В географско отношение намаляването на популациите е концентрирано най-често в тропиците. Една от аргументите за това е, че „ животните в тропиците са по-чувствителни към бързи промени в температурата на околната среда “, сподели Пиншейра-Доносо.

Брендън Годли, професор по природозащитни науки в университета в Ексетър, който не е взел участие в изследването, съобщи, че проучването предлага нов взор върху трендовете в популациите.

„ Това е извънредно значимо проучване, което обгръща целия свят и всички групи гръбначни животни и инсекти “, споделя Годли пред CNN.

„ Чрез щателното съчетание на популационните траектории, а не посредством по-ограничените оценки на Червения лист, то акцентира какъв брой огромен е натискът върху дивата природа от човешкото въздействие и по какъв начин той е световен и за всички групи животни “, добавя той.

По думите на Голди обаче има късмет дивата природа да бъде избавена точно от индивида.

Има позитивни образци за животни, които са били върнати от ръба на изгубването, в това число огромни китове и морски костенурки.

Без процъфтяващи популации, типове, местообитания и екосистеми не можем да продължим да съществуваме “, сподели още той.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР