От няколко години туристическият бранш по Черноморието разчита на персонал,

...
От няколко години туристическият бранш по Черноморието разчита на персонал,
Коментари Харесай

Все повече хотелиери във Варна наемат работници от други страни


От няколко години туристическият отрасъл по Черноморието разчита на личен състав, в който служащите от чужбина заемат сериозен %.

Павлин Косев, ръководител на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите и основен управител на верига хотели, разяснява:  " Процентите за ваканционните комплекси са в порядъка може би стартират от 20, 25 % и стигат в някои хотели до 50 % с рускоговорящи чиновници.
Българските фрагменти в туризма са с приоритет, споделят работодателите, само че са удовлетворени и от сезонните служащи, които идват от Украйна и Молдова. Те идват тъкмо в месеците, които са най-натоварени и имаме най-голяма потребност от тях. "

За първа година в България са студентките Александра, Анастасия и Виктория. Работят като камериерки и са удовлетворени, че са тук.

Александра Криворотова споделя: " Много добре ни посрещнаха тук, доста добре, оказват помощ ни във всичко. "

Анастасия Мамеко добавя: " Ние пристигнахме с визи за три месеца да работим и да почиваме също. "

Виктория Демчик разяснява: " За първи път съм тук, само че в предишни години мои другари са работили и тази година още веднъж пристигнаха, и ни взеха със себе си. "

Инспекцията по труда във Варна също регистрира сериозен интерес от страна на бизнеса към сезонните служащи от чужбина. И в случай че в предишни години са установени нарушавания и са налагани наказания за липса на работни виза, в този момент работодателите са изрядни.

" Тази година работодателите, които ние сме глобили предходната година още от преди месец желаеха, уведомиха ни, че са наели такива служащи ", съобщи Иван Иванов - шеф на Инспекцията по труда във Варна.

От Инспекцията по труда предизвестяват, че глобите за нарушителите са повече от съществени. За работодателите те могат да стигнат до 30 000 лв.. Глоби се постановат и на работещите у нас чужденци, в случай че нямат съответните документи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР