Varna24.bg. Ето какво още сподели тя: Тази конференция вече има славата

...
Varna24.bg. Ето какво още сподели тя: Тази конференция вече има славата
Коментари Харесай

Мария Габриел: Варна се развива с голяма скорост и се превръща в хъб за цифрово предприемачество

Varna24.bg . 

Ето какво още показа тя: " Тази конференция към този момент има славата на най-мащабното високотехнологично събитие за Югоизточна Европа. За мен е горделивост и чест да съм тук, тъй като България демонстрира, че желае да бъде дейна в цифровата промяна. В тази България има едно огромно място за Варна, тъй като Варна е град, който се развива с огромна скорост и се трансформира в хъб за цифрово предприемачество за Централна и Източна Европа.

Цифровата промяна е късмет за Европа да бъде водач, тъй като нашият метод към цифровизацията е учреден на полезности, такива каквито са отбраната на персоналните данни, само че и с взор вторачен в бъдещето. Това е изкуствения разсъдък, да вземем за пример. Но в тоя цифрова промяна не е единствено Европа водач, а градовете, районите са тези, които ще ни разрешат да бъдем най-близо до хората, да бъдем най-близо до дребните и междинните предприятия. Затова градим тая мрежа от контакти, с цел да може с локалните институции, с бизнеса и с гражданския бранш, да дефинираме какви са целите и да изпълваме със наличие тези цели. Това значи финансиране и контакти.

Изкуственият разсъдък ще бъде една от водещите тематики освен в идващите пет години. Затова в Европейската комисия имаме доста ясна тактика. Тази тактика ще се концентрира върху три съществени неща:

Най-напред да засилим нашия софтуерен потенциал, тъй като доста постоянно ни дават образеца какъв брой малко европейски платформи има. Защото Европа е международен водач в региона на роботиката и електрониката. Много значимо е да влагаме. Затова Европейската комисия до 2020 година ще посвети 1,5 милиарда евро за изкуствен интелект, като нашата цел е до 2020 година частните и обществените вложения да доближат 20 млрд.евро. Целта е след 2020 всяка година бюджета да е 20 милиарда евро за изкуствен интелект.

Втората ос е извънредно значима, това са така наречен етични въпроси. Защото хората се опасяват от изкуствения разсъдък. Той може да докара до загуба на работни места. Изкуствения разсъдък може да докара до взимане на решения, в които  по настрана интереса на жителя не е взет поради. Затова ще направим високоекспертна група по изкуствен интелект и тя има от мен ясна задача – до края на годината желая съществени насоки за етичните правила. Какво значи права за изкуствен интелект, какво значи отговорност и бистрота. Моята линия е ясна. Искам метод към изкуствения разсъдък, при който индивидът ръководи процеса. Човекът е първоначално и индивидът е в края.

Третата ни най-важна част...Стартирахме към този момент работата по въздействието на изкуствения разсъдък върху пазара на труда и върху цифровите умения. Днес повече от всеки път имаме потребност от експерти по изкуствен интелект. Затова хъба, в която се трансформира Варна е значим, тъй като тия експерти няма да дойдат някъде отдалече. Те би трябвало да бъдат в интерес на локалното развиване. Затова желаеме да влагаме средства. В новата  стратегия " Дигитална Европа " са заложени 700 млн.евро за обучение на експерти с напреднали към този момент цифрови умения.

Относно дигитализацията, това е тематика доста близка до сърцето ми, тематика, в която България има какво да покаже на Европа, защото продължаваме да сме водач там. 30% от работещите в тая сфера са дами, при приблизително равнище в Европейски Съюз 16%. Това значи обаче, че не трябва да си затваряме очите пред друга действителност. 17% от бизнесмените в този бранш са дами. На 1000 завършващи обучение, 24 са дами, свързани с подобен вид специалности и едвам 6 от тях вършат кариера в бранша. Трябва да се работи още в най-ранна детска възраст, тъй като знаем че тогава момчетата и девойките се интересуват еднообразно от новите технологии. Тук идва ролята на битката със стандартите, на това да им се сътвори доверие и да се види, че това е област, в която има вероятност. Затова би трябвало да продължим с наставнически стратегии, да работим повече с просветителната система. Трябва да привличаме повече девойки в специалности като математика, технологии и инженерни науки. Имаме какво да покажем и това значи директна връзка сред бизнес и обучение, дуално образование, професионално трупане на стаж в най-ранна детска възраст. И най-после да окуражим женското предприемачество. Много малко са дамите бизнесмени, едвам 17%. В същото време имаме данни, които демонстрират, че компании, учредени от дами имат много по-добри финансови резултати. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР