Окръжен съд – Бургас прие, че не са настъпили нови

...
Окръжен съд – Бургас прие, че не са настъпили нови
Коментари Харесай

Вижте с какви мотиви върнаха делото срещу учителката-мъчителка на Прокуратурата!


Окръжен съд – Бургас одобри, че не са настъпили нови условия, които да постановат смяна и удостовери взетата мярка за неотклонение " Задържане под стража “ по отношение на Веселина.

В случая повдигнатото на подсъдимата Веселина Г. обвиняване за това, че на 01.08.2014 година, в гр. Бургас, ж.к. Лазур, с користна цел, по изключително непосилен метод, преднамерено умъртвила лице, намиращо се в безпомощно положение – Д. М., като редовно не му е давала задоволително количество храна, вода и нужните за болестта му медикаменти, лишила го е от нужната квалифицирана здравна помощ и грижи в болнични условия, в резултат на което е настъпила гибелта му. При по този начин дефинираното обвиняване от една страна се показва, че умъртвяването е осъществено на съответна дата - 01.08.2014 година, а въпреки това се приема от прокурора, че умъртвяването е осъществено от подсъдимата посредством редовно недаване на задоволително количество храна, вода и нужните за болестта на потърпевшия медикаменти и отнемане от нужната квалифицирана здравна помощ и грижи в болнични условия, която методичност допуска интервал от време, в който е осъществено бездействието. Това съгласно съда съставлява неизясненост на обвиняването за ликвидиране по член 116, алинея 1, т. 5, т. 6, предл. 3, т. 7 и т. 9, вр. член 115 от Наказателен кодекс в частта по отношение на времето на осъществяване на действието.

На последващо място, на подсъдимата Веселина Г. е повдигнато и обвиняване за това, че за интервала от 01.09.2014 година до 31.08.2016 година в град Бургас, при изискванията на продължавано закононарушение, за да набави за себе си имотна полза, като прокурист на Д. М., упълномощена с пълномощие, възбудила и поддържала подвеждане у чиновник при Търговско предприятие на Национален осигурителен институт - гр. Бургас, че Д. М. /починал на 01.08.2014 г./ е жив и има право да продължи да получава пенсия за напреднала възраст, вследствие на което служителят е наредил превод на пенсии за напреднала възраст на Д. М. за интервала от 01.09.2014 година до 31.08.2016 г, като с това е предизвикала имотна щета на Национален застрахователен институт, в общ размер на 21 140 /двадесет и една хиляди, 100 и четиридесет лева/. В обстоятелствената част на импортирания от Окръжна прокуратура – Бургас обвинителен акт по отношение на това обвиняване, липсва изложение с какви съответни дейности, съгласно прокуратурата, обвинената е възбудила и поддържала подвеждане у служителката на Национален осигурителен институт. В обстоятелствената част на обвинителния акт следва да се посочат тъкмо и ясно съответните осъществени от подсъдимата дейности по образуване на погрешни показа (въвеждане в заблуждение), надлежно по поддържане на тези погрешни показа у посочената като излъгана служителка на Национален осигурителен институт, с цел да извърши тя разпоредителни дейности.

Съгласно напътствията, дадени с Тълкувателно решение №2/2002 година на Върховен касационен съд, в обстоятелствената част на обвинителния акт прокурорът наложително би трябвало да уточни всички обстоятелства, които обуславят съставомерността на действието и присъединяване на обвинения в реализирането му. Това е належащо с оглед главното предопределение на обвинителния акт да очертае рамките на обвиняването, в които ще се развие процесът на доказване по време на правосъдната фаза.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд – Бургас в седмодневен период.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР