По време на лятната ваканция много деца работят, за да

...
По време на лятната ваканция много деца работят, за да
Коментари Харесай

Все повече ученици искат да работят през лятната ваканция по морето


По време на лятната почивка доста деца работят, с цел да си изкарат сами джобните пари или пък да оказват помощ на фамилния бюджет. Повечето от тях ги наемат като сервитьори, бармани или рецепционисти в хотелите. Това става, откакто работодателите са показали съответните документи в Инспекцията по труда.

Иван Иванов, шеф на Инспекцията по труда във Варна: " Детето е задължено да си извади здравно, което се заверява от лекарска консултативна комисия и в случай че ще стартира работа преди първи юли, когато към момента има образователни занятия, би трябвало да даде от образователното заведение длъжностен документ записка и не на последно място декларация от родителя на детето, който заявява пред нас, че е осведомен с изискванията, при които ще работи детето. "

В работния развой децата би трябвало да са оптимално предпазени от трудови злополуки. Наблюденията са, че работодателите всеобщо съблюдават условията. Но има и случаи, при които са установени груби нарушавания.

" Относно грубото нарушаване наемане на малолетен служащ без позволение от Инспекцията по труда, което е криминализирано, според българското законодателство, предаваме акта на Районна прокуратура за покачване на обвиняване към работодателя. През миналата година имаме 13 нарушавания, установени от Инспекцията по труда. ", съобщи още Иванов

Санкциите за работодатели, които не съблюдават законовите условия, свързани с наемането на малолетни, са сред 1 500 и 15 000 лв..
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР