•           Съобразявайте работата на бойлера с времето на нощната тарифа,

...
•           Съобразявайте работата на бойлера с времето на нощната тарифа,
Коментари Харесай

Енергото съветва варненци как да пестят от бойлерите


•           Съобразявайте работата на бойлера с времето на нощната цена, която е по-ниска и през зимния интервал е от 22:00 до 6:00 часа. Съвременните бойлери разполагат с добра изолираност, която резервира топлината на водата и на идващия ден.

•           Не дръжте бойлера непрекъснато включен, тъй като термостатът ще продължи да включва и изключва, което ще докара до непотребен разход на електрическа енергия и до прекалено струпване на котлен камък.

•           Веднъж годишно източвайте резервоара на бойлера, с цел да отстраните натрупалите се седименти, изключително в региони с по-варовита вода. Така ще улесните преноса на топлота и ще съхраните успеваемостта на уреда.

•           Изолирайте тръбата за топла вода на бойлера, ако е по-дълга и уредът се намира в студено помещение – по този начин ще намалите вероятността от излишно изстудяване на водата. Правилото е, че късите тръби допускат по-малко загуба на топла вода.

•           В кухнята използвайте бързо нагряващ (проточен) бойлер с съдържимост 5-10 литра, който обезпечава топла вода на момента, без авансово загряване.

•           При потреблението на дребни количества вода в кухнята поставяйте лоста на смесителя в студена позиция. Така няма плащате за топла вода, която не доближава до кранчето.

•           Качеството на крана, разпръсквача и душ-слушалката също е от голяма важност – при положение на теч или напръскване встрани се генерират непотребни разноски както на ток, по този начин и на вода.

•           В случай че работата на остарелия бойлер е неефективна и е обвързвана с доста загуба на електрическа енергия, инвестицията в нов енергийно ефикасен апарат от висок клас е оправдана и ще докара до спестявания в бъдеще.

•           При покупка преценявайте размера на бойлера съгласно размера и потребностите на семейството, с цел да предотвратите безпричинно високи сметки за електрическа енергия.

•           Задавайте температурата на термостата в границите на оптималните стойности 50-70 градуса и регулирайте според от ежедневното ползване и потребности.

ЕНЕРГО-ПРО поучава да се интересувате от спецификациите на електрическите уреди, които купувате, обозначени върху по този начин наречените енергийни етикети. Според тях уредите са разграничени на групи от А (най-пестеливи) до G (с максимален разход). Напоследък заради нарасналата енергийна успеваемост на доста артикули се прибавят от ден на ден плюсове (A+, A++, A+++). За да не се объркват потребителите, бе взето решение през идващите няколко години да се приключи потреблението на тези класове. Новата система ще се върне към класовете от A до G без плюсовете, макар че тази подредба ще продължи да се употребява паралелно с актуалните класове за известно време. Енергийните етикети разрешават на потребителите да избират артикули, които употребяват по-малко сила и икономисват пари.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР