Varna24.bg Таня Петрова, народен представител на ГЕРБ от Варна и дългогодишен

...
Varna24.bg Таня Петрова, народен представител на ГЕРБ от Варна и дългогодишен
Коментари Харесай

Таня Петрова: В следващите 8 г. ще се пенсионират 40 000 учители, работим за привличането на млади хора

Varna24.bg  Таня Петрова, депутат на ГЕРБ от Варна и дълготраен шеф на ОУ " П. Славейков ".

- Г-жо Петрова, кои са най-сериозните проблеми за решение пред родното обучение?

- Законът за предучилищното и учебното обучение, който влезе в действие от 1 август 2016 година, значително реформира междинното обучение. Постигнатото не подхожда изцяло на публичните упования за извънредно бързи резултати, само че се започнаха в действителност огромни стъпки напред за понижаване на преждевременното овакантяване на учебно заведение, за увеличение на учителските заплати, за въвеждане на дуалното образование, за възстановяване на цифровите умения на учители и възпитаници, за подсилване на приобщаващото обучение. Изменен бе моделът за финансиране на учебните заведения, тъй че на тези в неравностойно състояние да бъдат отпускани спомагателни запаси. Сериозно се влага в квалификацията на учителите с разбирането, че изобретателният преподавател е най-важната и най-ценната иновация и цялата система би трябвало да го подкрепя. Осигуреното финансиране несъмнено е явен знак за държавна поддръжка, а тя е причина за мечтаното от всички повишение на качеството.

- А къде откривате най-сериозни пробиви в качеството на образованието?

- Уменията на приключилите професионално и висше обучение не дават отговор в задоволителна степен на потребностите на пазара на труда. Броят на студентите понижава. Повишаването на безпристрастността в образованието и просветителните резултати са предизвикателство с основно значение. Не е радостна статистиката от 2015 година, съгласно която 40% от младежите на 15-годишна възраст не разполагат с минимални умения в региона на науката, четенето или математиката. Едва 54% от българите на възраст сред 16 и 24 години разполагат с съществени цифрови умения (средно за Европейски Съюз те са 81,9%). Освен това, социално-икономическата среда оказва съществено въздействие върху достиженията на учениците. Налице е обществена сегрегация и тя е движеща мощ на разделянето на уменията. И тук ще повторя думите на вицепримиера Томислав Дончев: " Образованието би трябвало да стане обвързване, а не право на всеки български жител ". Трябва да се предизвикват учебните политики,  да се предизвикат и подкрепят просветителните институции, съгласно тяхната специфичност с подобаващи принадлежности да вложат сила за развиването си и за повишение на качеството на образование в тях.

В идващите години от ден на ден хора ще бъдат наранени от софтуерната безработица поради неизбежната автоматизация. Вероятно в идните 20 години, с изключение на на загуби на специалности, ще станем очевидци на основаването на нови промишлености с нови специалности, за които трябват готови изобретателни младежи. Основата на нововъведенията е творчеството. Училището на бъдещето би трябвало да учи, да предизвика креативност, само че няма по какъв начин да го прави, в случай че самото то не е изобретателно. 

Пречат или оказват помощ новите технологии при образованието на децата, имам поради обстоятелството, че таблети, компютри и телефони всеобщо отвличат вниманието им от четеното?

- Образованието би трябвало да се трансформира в мотор за високи умения и приобщаващ напредък. Правителството поддържа новаторското преподаване в учебно заведение, подкрепя процеса на възстановяване качеството и опциите за електронно образование в системата на образованието. Значително са увеличени средствата за това - 1 553 600 лева бяха утвърдени от Министерския съвет единствено преди дни. Увеличен е броят часове по осведомителни технологии за учениците.  

Навлизането на новите технологии и потреблението им в образователния развой до момента обаче е непретенциозно. Учебните стратегии във висшите образователни заведения, които приготвят учители, са остарели, не са променяни с десетилетия, базата там е надалеч от актуалната. Технологичната стопанска система ще изисква грамотни, изобретателни, знаещи хора, които с лекост употребяват новостите в цифровия свят.

Тези дни в София се организира огромен народен конгрес за нововъведения в образованието, проведен от МОН. Направен беше разбор на постигнатото, 42 учебни заведения от страната, измежду които и пет от Варна, споделиха новаторски практики. Ето по този начин се прави: от другите хора, от обстановките, от емпиричния опит, като се вслушваме. Все по-трудно можем да вършим политики единствено с нормативни актове, указания и стандарти. Класната стая е на всички места и когато и да е. Ученето би трябвало да се персонализира, всеки би трябвало да е зает в процеса на личното си образование и развиване. Трябва единствено да дадем на учениците опция и принадлежности, с цел да пробват, а на учителите - знания и доверие. Доверието е разковничето във всяко другарство. То не е на " промоция " – скъпо е, тъй като за него всеки ден се води война с каузи. 

Смятате ли, че би трябвало да има видеонаблюдение в класните стаи, по коридорите?

- Видеонаблюдение има във всяко учебно заведение, в класните стаи и коридорите. Безспорно то е с потвърдена нужда, само че не споделям някои крайни претенции на родителите. Българският преподавател нормативно е следен, инспектиран и атестиран, нерядко сниман, подложен на критика, оправдаващ се обществено и извиняващ себе си за приложените от него ограничения.  

Имате ли положителни препоръки към родителите на по-буйни и нападателни деца поради дългогодишната ви процедура като преподавател и шеф, какви ограничения би трябвало да подхващат те взаимно с учителите, с цел да има резултат върху държанието на детето?

- Въпросът Ви свързвам с квалифицираната от Министерството на образованието и науката Стратегия за възпитателната работа в учебно заведение. Споделям известни опасения от несъответствието на оферти текст с цялостната концепция за образование, заложена в закона, както и препоръчаната взаимовръзка с връзките в просветителните институции. Каква е потребността от още един документ в претрупаното нормативно учебно заведение? Необходим е диалог и условен консенсус за полезностите, които би трябвало да бъдат възпитавани у децата, както и за инструментите, с които се реализира това. Възпитателната работа е непрестанно взаимоотношение сред фамилията и учебното заведение. Тя не е нещо отделено от цялостния развой на работа на учителите и другите експерти, работещи в учебно заведение. Възпитанието е естествено и интегрално втъкано в връзките сред възпитаници, учители, учебни психолози и семейство общество и е мъчно да се прави оценка независимо. Границите и опциите за влияние върху учениците са доста характерни и деликатни за всеки участник в процеса на обучение и образование. 

Ще реши ли повишението на заплатите казуса с дефицита на млади учители, какво се прави за привличането на повече младежи в системата?

- Увеличението на средствата за прехрана на дейностите по образование и образование на децата и учениците през 2019 година с 330 млн. лева ще подсигурява растеж на заплатите на педагогическите експерти приблизително с 20%, като стартовата заплата за преподавател ще бъде увеличена от 760 на 920 лева през 2019 година, а през 2021 г.ще бъде реализирано удвояване на средствата за хонорари на учителите по отношение на 2017 година Една от задачите е да се привлекат младежи към специалността. Сега те са едвам 8% от общия брой на педагогическите експерти, а през идващите 8 години следва да се пенсионират към 40 000 български учители. За първи път през 2019 година е закрепен размер на средствата за занимания по ползи, които ще могат да получават образователните заведения - по 1900 лева на учебно заведение и по 30 лева на възпитаник или общо за страната 25,1 млн. лева Училищата обаче ще би трябвало да провеждат най-малко 40% от дейностите си в региона на математиката, естествените науки, техниката и технологиите. Целта е да се предизвика ранният интерес на учениците към тези области на науката, да се задълбочи придобиването на съответните компетентности и да се разшири базата от експерти в осведомителните технологии и в инженерните науки. Не можем да променим днешните параметри, само че би трябвало да променим утрешните. 

- А по какъв начин променяме тези параметри в областта на висшето обучение?

- Увеличението на средствата от държавния бюджет за висше обучение и просвета в размер на 62 158 100 лева по отношение на 2018 година демонстрира придвижване в вярната посока на реформиране на висшето обучение, на стимулиране на достиженията и на ограничение на финансирането за направленията с ниско качество на образованието. Броят на университетите е проблем, само че и тяхната мултифункционалност – разкритите вповече и все по-нетипични за тях специалности компрометират откритите към този момент положителни традиция. Продължава политиката за преструктуриране на приема във висшите учебни заведения по отношение на оценката на качеството на образованието и във връзка с професионални посоки с предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда. За да се запазят такива специалности и да станат по-привлекателни се планува освобождение от възнаграждение на такси за образованието. За тази мярка са планувани 2 млн. лева Именно отсам се чакат и бъдещите млади учители.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР