Това съобщиха за Дневник от местната администрация. Сумата може да

...
Това съобщиха за Дневник от местната администрация. Сумата може да
Коментари Харесай

Поне 25 млн. лв. трябва да плати Варна за отчуждени имоти при реконструкция на градски булевард


Това оповестиха за " Дневник " от локалната администрация. Сумата може да нарасне доста, като се имат предвид няколко решения на Варненския административен съд от последните месеци. С тях размерът на компенсации, избрани със заповеди на кмета на града Иван Портних, бяха повишени над два пъти. Вероятно затова от общинската администрация прецизират, че посочената сума е " планирана с оглед неприключили правосъдни и други институционални процедури ".

При едно от решенията на Административния съд във Варна компенсацията за 2.6 хиляди кв.м бе увеличено от 438 хиляди лева на над 820 хиляди лева

По друга тъжба за парцел от 174 кв.м и повече от 100 кв.м притежателите му получиха 408 хиляди лева вместо избраните 338.4 хиляди лева В трети случай компенсацията за 130 кв.м бе повишена от близо 108 хиляди лева на над 175 хиляди лева

Последното правосъдно решение по сходен проблем е от 6 март т.г. При него първичната сума на компенсацията от към 40 хиляди лева, избрани със заповед на варненския кмет в средата на декември м.г., бе повишена до над 78 хиляди лева, което е близо два пъти. Със същото решение кметът на община Варна беше осъден да заплати и разноските по делото, направени от ищците. Те са в размер на над 1700 лева

Общата планирана сума на компенсациите - 25.2 млн. лева, не влиза в размера на инвестицията, планувана за реконструкцията на бул. " Васил Левски ", която е 113 млн. лева От тях държавното финансиране е 80.5 млн. лева Така излиза, че единствено за отчуждителни процедури Варна би трябвало да изхарчи спомагателна сума, равняваща се в най-хубавия случай на над 30% от парите, отпуснати от националния бюджет. Ако решенията на Административния съд в града продължат да следват наклонността от последните месеци, този % ще нарасне неведнъж. А това слага под въпрос икономическата целенасоченост на реконструкцията.

" Към сегашния миг 140 обекта са в процедура - на друг стадий, по наложително отчуждаване за построяването на бул. " Васил Лвски " с възложител община Варна ", гласи информацията на локалната администрация.

Проблемът с броя и цената на парцелите, които би трябвало да бъдат отчуждени за строителството на новите сектори и кръстовища по бул. " Васил Левски ", няма по какъв начин да бъде обособен от различен – липсата на обстоен и явен механически план, който да е обществено наличен.

Въпреки задължението по закон до този миг са оповестени и единствено дребна част от разрешенията за строителните работи по трасето на булеварда.

След дълго отсрочване и няколко отхвърли за даване на информация част от работната визия на новия бул. " Васил Левски " във Варна се появи в уеб страницата на локалната администрация едвам в средата на ноември м.г. Официално оповестената му цена беше 830 хиляди лева без Данък добавена стойност. Той е модифициран вид на различен, направен преди години, само че на двойно по-ниска цена.

В същото време държавното решение за разпределяне на част от средствата за реализацията на плана беше взето още на 11 октомври м.г. За какво и по какъв начин ще бъдат изхарчени те към момента не е напълно ясно.

Едно от най-тревожните несъответствия в показания проект са регулационните граници на бъдещия бул. " Васил Левски ". Т.нар. линии на отчуждение не минават върху парцелите, които би трябвало да бъдат изплатени от притежателите им. За да бъдат поправени, в бъдеще очевидно ще се наложат спомагателни промени, само че и спомагателни разноски.

Публикацията на плана съдържа графична част и три компютърни визуализации. Липсват проектно–сметна документи, количествено–стойностни сметки и ред други значими документи. Любопитно е и осведомителното каре към графиката. Според отразеното там тя би трябвало да е направена още през ноември 2007 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР