Комисията утвърди пределни цени на топлинната енергия за всяко топлофикационно дружество, след

...
Комисията утвърди пределни цени на топлинната енергия за всяко топлофикационно дружество, след
Коментари Харесай

По-високи цени на ток, парно, топла вода и природен газ от днес


Комисията утвърди пределни цени на топлинната енергия за всяко топлофикационно сдружение, след осъществен регулаторен обзор и използване на ценообразуващия модел за интервала 1.07.2021-30.06.2022 година

За битовите клиенти на топлофикационните сдружения с примитивен енергиен притежател природен газ регулаторът утвърди следните цени:

за клиентите на " Топлофикация София “ ЕАД - 98,48 лева./MWh

за " ЕВН Топлофикация “ ЕАД – 99,55 лева./MWh

за " Топлофикация Плевен “ ЕАД – 87,24 лева./MWh

за " Топлофикация Бургас " ЕАД – 85,91лв./MWh

за " Веолия Енерджи Варна " ЕАД - 98,29 лева./MWh

за " Топлофикация – Враца “ ЕАД - 96,01 лева./MWh

за " Топлофикация ВТ “ АД - 107,47 лева./MWh

за " Топлофикация-Разград “ ЕАД - 100,96 лева./MWh.

Средното нарастване на цената на топлинната сила е 16,23 %.

За топлофикационните сдружения, употребяващи за енергиен притежател въглища,  избраните цени на топлинната сила за бита са: за " Топлофикация Русе “ ЕАД – 84,51 лева./MWh, за " Топлофикация - Перник “ АД - 84,32 лева./MWh, за " Топлофикация Сливен “ ЕАД  - 78,18 лева./MWh , за " Топлофикация - Габрово “ ЕАД - 108,06 лева./MWh.

Като народен регулаторен орган КЕВР контролира цените в сходство с нормативната уредба и настоящите пазарни условия. Основен приоритет на Комисията е да пази ползите на потребителите и да предотвратява корист с господстващо състояние, като регистрира и ползите на енергийните сдружения, при съблюдаване условията за икономическа аргументираност на цените на услугите и за възобновяване на разноските.

Повишаването на цените на топлинната сила през новия регулаторен интервал от 1 юли т.г. е подбудено на първо място от растежа на цените на природния газ на интернационалните пазари и на въглеродните излъчвания на Европейската платформа за търговия с излъчвания. Тези два фактора образуват 77 на 100 от цената на топлинните услуги и смяната им въздейства директно върху крайната цена на услугата за потребителите.

В резултат на почналото възобновяване на европейските стопански системи след пандемията от COVID-19 и увеличеното търсене на енергийни първични материали, от началото на 2021 година цената на природния газ на интернационалните пазари бележи растеж от 70%. При интернационалните цени на петрола също е налице внезапен скок - с над 50% и те към този момент доближават 75 щатски долара/барел за сорта Brent. Цените на въглеродните излъчвания на европейските платформи за търговия нарастват до равнища от 55 евро/тон, което е растеж с близо 150 % спрямо цената им от 22 евро/тон през втората половина на 2020 година

Отчитането на настоящите цени към м. юни 2021 година на природния газ и на въглеродните излъчвания наложи Комисията да ревизира първичните си калкулации за цените на топлинната сила, които бяха направени на база на техните котировки към края на м. април. Първоначално отчетът на регулатора предвиждаше прогнозната годишна цена на природния газ да е в размер на 39,96 лв/ MWh, до момента в който във финалното решение тя е поправена на 45,76 лева./ MWh.  Заложената цена на СО2 квоти от 47 евро/тон излъчвания също претърпя промяна и във финалното решение тя е 51 евро/тон.

България не разполага със лични запаси на нефт и природен газ и тези първични материали се доставят напълно от импорт. По тази причина Комисията няма различен избор, с изключение на да отрази в ценовите си решения въздействието на непрекъснато повишаващите се цени на интернационалните пазари на тези ценообразуващи детайли, защото те са справедлив фактор и регулаторът не разполага с механизъм за влияние върху тях. Комисията е наясно, че по-високите цени на топлинната сила ще се отразят неподходящо за потребителите на услуги, само че отводът да бъдат регистрирани настоящите сега пазарни фактори основава опасности за срив в активността на енергийните сдружения, които ще бъдат в неспособност да покриват повишените си разноски.

В решението на Комисията за всяко едно топлофикационно сдружение е избрана самостоятелна планирана годишна цена на топлинната сила за регулаторния интервал, според от неговата специфичност – брой на клиентите, размера на топлопреносната мрежа и оборудванията по нея, метода на произвеждане на топлинна и електрическа сила и други

Определянето на  прогнозна  цена на топлинната енергия  е осъществено от регулатора в сходство с измененията в Наредба № 5 за контролиране на цените на топлинната сила. Комисията реализира ценово прогнозиране след разбор за икономическа аргументираност на прогнозните разноски на сдруженията в сходство с трендовете на  международни газови пазари и подписаните на тях фючърсни покупко-продажби. В прогнозната цена на природния газ регулаторът регистрира данните за петролната и хъбова съставния елемент в комерсиалните контракти, по които публичният снабдител купува природен газ за вътрешния пазар.

Взети са предвид  прогнозните цени по тримесечия, в които са включени и цената за отговорности към обществото и съставния елемент за активността " социална доставка на природен газ “ в размер на 2,5% от междинната покупна цена на природния газ.

По отношение на СО2 квоти Комисията дефинира тяхната планирана цена през новия регулаторен интервал в размер на 51 евро/t СО2. Към момента настоящата спот цена на Европейската енергийна борса е над 55 евро/тон излъчвания, с наклонност да продължи да нараства. 

Наредба № 5 за контролиране на цените на топлинната сила дава опция по време на ценовия/регулаторния интервал Комисията да променя цените на топлинната сила, при изискване, че е налице значително изменение сред избраната планирана цена на природния газ за този интервал по отношение на постигнатата.  

С цел да не бъде позволен спомагателен растеж на цените на топлинната сила Комисията постави всички старания за понижаване на разноските на енергийните сдружения, отвън тези за природен газ и за излъчвания. В заявките на сдруженията бяха нанесени съществени корекции. Не бяха признати настояванията за повишение на разноските за заплати, вложения, поправки, амортизации и за поддръжка на уреди, които биха довели до в допълнение нарастване на цената на топлинната сила. В решението на регулатора тези разноски са лимитирани и остават на равнищата им през 2020 г. За първи път регулаторът фрапантно понижи и софтуерните разноски на сдруженията по преноса на топлоенергия.

Комисията утвърди и окончателните цени в  сектор " Електроенергетика "  за новия регулаторен интервал 1.07.2021 – 30.06.2022 г. След отчитане на всички ценообразуващи детайли и при използване на методиката за ценообразуване, среднопретегленото нарастване на цената на електроенергията за потребителите на контролиран пазар за цялата страна е 4,40%.

За битовите клиенти на  " ЧЕЗ Електро България “АД  крайната цена на електрическата енергия нараства  с 5,57 %, за клиентите на " ЕВН България Електроснабдяване “ EАД  –  с 3,74 %, за клиентите на  " ЕНЕРГО-ПРО Продажби “ - с 3,51 %, за " ЕСП Златни Пясъци “ ООД – с 8,31 %.  В тези цени са включени цената на електрическата енергия, цените за мрежовите услуги и цената " обвързване към обществото ".   

В решението е одобрена цена за " отговорности към обществото “ в размер на 7,18 лева./MWh, без Данък добавена стойност, приходите от която се събират от Фонд " Сигурност на електроенергийната система “ /ФСЕС/. В тази цена са включени разноските по изкупуването на електрическата сила от производители от възобновими източници, които продават на преференциални цени, разноските по изкупуване на силата от когенерация и разноските по дълготрайните контракти.  Цената " обвързване към обществото “ се заплаща от всички крайни клиенти, в това число от оператора на електропреносната мрежа и операторите на електроразпределителните мрежи, като за клиентите на контролирания пазар е включена в цената за дейна сила на крайните доставчици, а за клиентите на свободния пазар като добавка към контрактуваната цена на електрическата сила.

Електрическата сила, нужна за покриване потреблението на контролирания пазар, е 10 984 721 MWh. Средната цена на електрическата енергия за контролирания пазар, след компенсиране от ФСЕС, е избрана на 108,37 лева./MWh.

Основната причина за покачването на цените на електрическата енергия са нарасналите разноски на ФСЕС за компенсиране на електрическата енергия, създавана от топлофикациите и заводските централи. Причината за повишените разноски на тези енергийни сдружения са нарасналите цени на закупуваното от тях първично гориво - природен газ, както и на въглеродни излъчвания. В резултат на по-високите цени на излъчванията цената на електрическата енергия, създавана от американските централи и от Топлоелектрическа централа Марица Изток-2, се покачва, което се отразява на повишаването на цената " обвързване към обществото “. Тази цена оказва въздействие върху цените на мрежовите услуги на ЕРП и цените за транспорт и достъп на ЕСО.

В окончателното решение на регулатора е регистрирано и спомагателното покачване на електрическата енергия след включването на  Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " в микса за контролиран пазар с годишна квота от 1 000 000 MWh, според заповед на министъра на енергетиката.

Комисията за енергийно и водно контролиране организира закрито съвещание, на което одобри решение и по отношение на подаденото от " Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цена за месец юли 2021 година, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Решението на Комисията е признато в сходство с изискванията на контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт ", изискванията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него.

В признатото от Комисията решение е регистрирана препоръчаната на 01.07.2021 година от " Булгаргаз " ЕАД обновена цена на природния газ, в която е отразена информация за пазарните показатели на европейските газови хъбове за м. юни 2021 година и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия интервал. В обновеното ценово заявление на публичния снабдител са регистрирани и количествата природен газ по програмата за освобождение, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно контрактувани цени.

След обстоен разбор на показаните от " Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, с признатото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 юли 2021 година в размер на 49,94 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР