Varna24.bg.Днес в съдебната палата във Варна по разследването на контрабандния

...
Varna24.bg.Днес в съдебната палата във Варна по разследването на контрабандния
Коментари Харесай

Акция на варненски митничари, прокуратура и ДАНС предотврати производството на наркотици за 6 млрд. долара

Varna24.bg .

Днес в правосъдната палата във Варна по следствието на контрабандния канал през България и импортирания в съда обвинителен акт на Окръжната прокуратура конференция дадоха окръжният прокурор Радослав Лазаров, заместник-председателят на ДАНС Николай Ненков и шефът на Митница Варна Светлан Савов. Според информация на митницата от прекурсорите и материалите за произвеждане на синтетична дрога на контрабандния канал могат да се произведат наркотични субстанции за над 6 милиарда $.

За контрабандата на над 16 тона прекурсори и материали за производството на синтетична дрога на пристанище Варна-Запад Окръжна прокуратура във Варна съобщи на съд холандец и белгиец, стана ясно през днешния ден.

51-годишният гражданин на Кралство Нидерландия Р. Писени и съучастникът му в схемата на контрабанда на прекурсори и материали за произвеждане на синтетични опиати от Азия и Латинска Америка през България за Европейския съюз  – 56-годишният белгиец К. Миделдорп, са предадени на съд. Окръжната прокуратура във Варна е внесла във Варненския областен съд обвинителен акт против двамата за закононарушение по член 242, алинея 4, по отношение на алинея 3 от Наказателен кодекс, осъществено от тях в съучастничество и като продължавано действие. Случаят е изключително тежък и в изключително огромни размери, защото количеството на контрабандата е 16 тона и 222 кг на стойност 225 640 000 лв..

Досъдебното произвеждане под надзора на Окръжната прокуратура във Варна с двама наблюдаващи прокурори стартира на 10 февруари 2017 година по сигнал на  чиновник на Митница Варна. По метода на разбор на риска е осъществена инспекция на резервоар на пристанище Варна-запад, пътуващ от Лаос през Виетнам с транспортен съд до Варна и последна точка Холандия. По документи контейнерът съдържал 14 400 литра почистващ препарат за прозорци. След лабораторен разбор се оказало, че 5000 литра от стоката е пиперонилметилкетон /РМК/, като веществото е пряк прекурсор за произвеждане на синтетичния опиат MDMA. Прекурсорът трябвало да бъде доставен на настоящи незаконни лаборатории на териториите на Холандия, Белгия и Англия, където се произвеждали таблетки " екстази “, предопределени за пазара на синтетична дрога на територията на Европейския съюз и Азия.

Случаят със засечения резервоар с прекурсор на варненското пристанище е изпратен до Евроджъст, като българската прокуратура търси подпомагане посредством молби за правна помощ в Белгия и Холандия. Поискано било трансгранично наблюдаване на откритите в хода на следствието лица. Проведена била и координационна среща с присъединяване на Интерпол и управляващите в Холандия, Белгия и Англия. На срещата през април 2017 година било контрактувано контейнерът да бъде " пропуснат “ за реализиране на следена доставка. Със съдействието на ВКП били известени правосъдните органи на всички страни по пътя на следената доставка към Европейския съюз. 

Последвала втора среща в Евроджъст в Хага през май 2017 година, откакто постъпила информация, че на 30 май на порт Варна-запад се чака 20-футов резервоар от Шанхай, който транспортира по документи 10 457 кг стеаринова киселина. Контейнерът бил с адресат в Кралство Нидерландия, а уредници на канала от Китай през България за кралството - същите лица. За организацията на контрабандния канал бил виновен холандецът Р. Писени, а намирането на подставени лица, компании и превоз за Холандия било поверено на живеещия в Бургас белгиец К. Миделдорп, който осъществявал логистичната поддръжка на територията на България.

Доставката на контейнера със стеаринова киселина било под надзор на българските служби до разтоварването му в  софийски склад. При последвалия оглед се открило, че 350 кашона от общо 485 се различавали по размери и цвят. Те съдържали 7 тона и 525 кг алфа-фенилацетоацетамид. Веществото  представлява препрекурсор за произвеждане на амфетамин АРАА. 

Действията на двамата уредници на канала, през днешния ден подсъдими, се следят от българските и партньорските служби. Получена била и информация, че Писени приготвя за превоз резервоар с 1 звук и 300 кг кокаин от Колумбия през Перу до порт Варна-запад. Участниците в незаконната мрежа по доставката на кокаина са привикани на среща в испанското имение на Писени за уточняване на значими елементи.

Действително на Варна-запад дебаркира транспортен съд, на борда на който се намирал резервоар от Перу. Съдържанието му било заявено като течен кози тор и инспекцията посочила, че дава отговор на същинското му наличие. Това било тест на канала за контрабанда на кокаин и за основаване на добра митническа история.

На 16 март 2018 година на пристанище Варна-запад дошъл нов резервоар от Китай, в който измежду транспортираната по документи стеаринова киселина били открити 4 тона и 400 кг от прекурсора АРААN /алфа-фенилацетоацетонитрил/. И този прекурсор се влага в директното произвеждане за амфетамини.

На 7 юни 2018 година Р. Писени дошъл в България за среща с Миделдорп и български жител. Трябвало да бъде разисквано изпращането на последната  доставка на прекурсора АРААN за Испания. На срещата бил коментиран и адресът на получателя, както и бъдещи доставки на прекурсори и препрекурсори от Азия и на кокаин от Латинска Америка. Срещата е документирана от българските управляващи и лицата са арестувани. 

Още същия ден Р. Писени и К. Миделдорп са привлечени към наказателна отговорност за това, че в интервала от 26 януари 2017 година до 16 март 2018 год. в изискванията на продължавано закононарушение посредством потребление на документи с погрешно наличие са пренесли пред границата на Република България без знанието и разрешението на митническите управляващи над 16 тона прекурсори и материали за произвеждане на опиати след сговор между тях. Контрабандата е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай.

Двамата подсъдими се срещнали посредством техни общи познати от престъпния контингент. Писени направлявал незаконни лаборатории за произвеждане на синтетични опиати, като суровините за производството набавял посредством директни производители от страни в Азия. Успял да построи и контакти със страни от Латинска Америка, откъдето желал да доставя огромни количества кокаин. Трескаво търсел морско пристанище в Европейския съюз, където под прикриващ товар, така наречената запушалка, да идват контейнери със неразрешените субстанции от трети страни. Давал си ясно сметка, че би трябвало да бъде преодоляна външна граница на Европейски Съюз.

Мидедорп към този момент се бил открил да живее в България, като употребявал контакта си с българка, с която се срещнал в белгийски затвор. Там той изтърпявал присъда за интернационален трафик на 1 звук кокаин. Българката била наказана за трафик на хора. След изтърпяване на присъдите двамата заживели в Бургас, записали и компания.

Писени и Мидердорп общували между тях извънредно внимателно и с висока степен на нелегалност. Използвали устройства за криптиран чат, в който след приемане на известието то автоматизирано се изтривало.

И двамата подсъдими са осъждани в страни от Европейския съюз. Миделдорп взел участие в интернационален трафик на опиати, като първата му присъда е постановена в Белгия през 1988 година Търпял е ефикасна присъда от 7 години затвор  за импорт на 1 звук кокаин през пристанището в Антверпен. И Писени е част от европейския престъпен контингент още от 1989 година Осъждан неведнъж - на 3 години отнемане от независимост за присъединяване в незаконна организация, извършваща преднамерени дейности по Закона за опиатите и за опиума,  както и на 2 години отнемане от независимост за документни фалшификации и измами в съучастничество.

Предстои делото против 51-годишния Р. Писени и 56-годишния К. Миделдорп да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд. Те са с мярка за неотклонение " Задържане под стража “ от 7 юни тази година. Приведени са във варненския затвор, където ще чакат насрочването на делото във Варненския областен съд.

Контрабандата в изключително огромни размери, когато казусът е изключително тежък като този, се санкционира по българския углавен закон с отнемане от независимост от 15 до 20 години и санкция от 200 000 до 300 000 лв..  

Повече за неповторимата акция на Митница Варна, прокуратурата и ДАНС вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР