Тежкото пътно произшествие е от 20 ноември 2017 г. Около

...
Тежкото пътно произшествие е от 20 ноември 2017 г. Около
Коментари Харесай

Година след трагедията край Атия: Съдът потвърди присъдата на шофьора


Тежкото пътно произшествие е от 20 ноември 2017 година Около 06.45 ч, управлявайки лек автомобил марка " Шевролет Каптива " на основния път Бургас - Созопол, в региона на кръстовището за с. Атия и Военноморска база - Бургас Кирил Г., нарушил разпоредбите за придвижване, по несъобразителност блъснал на пешеходната пътека Костадин Д. до момента в който пресичал, с цел да отиде на автобусната спирка.

Въззивната инстанция е споделила напълно извода на Окръжния съд, че настъпилото произшествие е по изключителна виновност на подсъдимия. Заключението на тройната автотехническа експертиза сочи, че лидерът е управлявал автомобила си с превишена за сектора от пътя скорост - 95 км/час при позволена 60 км/час. Вещите лица са установили, че в случай че Кирил Георгиев се е движил с указаната скорост, е имал опция да види навреме пресичащия юноша и да понижи или да спре автомобила, като по този метод е щял да предотврати съдбовния удар.

Лошите метеорологични условия, намаляващи видимостта са претендирали нараснало внимание от страна на лидера, даже по-ниска от допустимата скорост на придвижване. Магистратите показват, че подсъдимият е познавал добре този пътен сектор, защото е пътувал по него всекидневно и е следвало да се съобрази с всички знаци, маркировки и органичния, както и нормалното придвижване на пешеходци в този времеви период.

Двете инстанции одобряват, че действието се отличава с извънредно висока степен на социална заплаха, поради позволените групи нарушавания на пътя и настъпилия вредоносен резултат.

" Тези закононарушения бележат забележителна динамичност напоследък и прекършват живота на младежи, заради което обществото е извънредно сензитивно към този жанр действия и демонстрира интензивност посредством основаване на цивилен организации свързани със отбрана децата на пътя. “ – написа в решението на Апелативен съд – Бургас.

От друга страна съдът е определил като занижена степента на социална заплаха на личността на подсъдимия, поради чистото му правосъдно минало, трудова и фамилна ангажираност, положителни характеристични данни, изразеното от него страдание и разкайване.

Независимо от тези смекчаващи виновността условия обаче държанието на подсъдимия, като лидер на МПС в съответната обстановка, е във висока степен повърхностно и смело, и в същата степен публично укоримо, означават апелативните съдии. Допуснати са извънредно груби нарушавания на разпоредбите за придвижване по пътищата, каквито са ръководство с превишена скорост и непропускане на стъпилите на пешеходна пътека пешеходци.

Решението на Апелативен съд – Бургас предстои на обжалване и митинг пред Върховен касационен съд в 15-дневен период от съобщаването му на страните.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР