Дисциплинарното уволнение на доц. Стоян Сопотенски от „Пирогов“ предизвика гнева

...
Дисциплинарното уволнение на доц. Стоян Сопотенски от „Пирогов“ предизвика гнева
Коментари Харесай

Лекари масово изразиха подкрепата си към уволнения д-р Сопотенски


Дисциплинарното уволняване на доцент Стоян Сопотенски от „ Пирогов “ провокира гнева на сътрудниците му от други лечебни заведения от цялата страна, написа Скенер.нюз. Припомняме, доцент Сопетенски беше изпъден от шефа на незабавния институт проф. Асен Балтов поради уронване на престижа на „ Пирогов “ и организирането на митинги. Първи в негова отбрана се оповестиха от столичната гилдия на лекарския съюз. Колегите му от института към този момент резервират безмълвие, евентуално обезпокоени да не последват ориста му. По-смели представители на гилдията обаче, измежду които доктор Георги Тодоров, доктор Петър Свраков, доктор Николай Бъчваров, доктор Ирена Мазнева и доктор Михаил Христов показаха обществено поддръжката си към уволнения хирург и осъдиха методите на „ дисциплиниране “, които употребява проф. Балтов.

Публикуваме декларацията им без редакторска интервенция:

Дисциплинарното уволняване на доктор Стоян Сопотенски значи завръщане в предишното. Практиките от авторитаризма, в който хората бяха преследвани, уволнявани, унижавани и на работното си място дори, от властта, видно не са напуснали съзнанието на властващите в болница „ Пирогов “.

Дисциплинарното уволняване е последна форма на трудово наказване по нашите модерни закони. Обявените претекстове от шефа Балтов „ поради митинги и уронване на положително име “, е форма на оскърбление към доктор Сопотенски. Това е обаче и неправдив пестник по професионализма на доктор Сопотенски, неоспорен от никого и потвърден във времето. Дисциплинарното уволняване е и предизвестие към всички останали, нагла опасност за неморална кавга с видимо законни средства към всеки дръзнал да стачкува, да се бори за законните си права със законни средства и да прави неуместен живота на властващите, считащи се за ръководещи. Уволнението на доктор, с сан, професионална подготовка и положително име измежду колегиума и обществото като доктор Сопотенски не е като всички останали, то има тежки отрицателни последици и за цялостната система на опазването на здравето.

Декларираме, че освен ще подкрепим сътрудника си с каквото ни е допустимо, заявяваме, че сме възмутени от действието на доктор Балтов и екипа му от очевидно непопаднали на вярното управническо място хора. Сигурни сме, че властта в „ Пирогов “ няма да възвърне доктор Сопотенски и няма да го върне при пациентите му в незабавната болница. След подобен акт не се надяваме на никакъв здрав разсъдък, а изчезналата колегиалност е очевидна. Но сме уверени в Българския съд, че ще възвърне справедливостта, такава кавато явно е.

Актът на дисциплинарно уволняване е и явен сигнал към останалите лекари в страната – всеки шеф към този момент може да посегне към този инструмент, в случай че счете че някой доктор е уронил положителното име на болничното заведение си, не с неприятна лекарска работа, а с митинги и в случай че е приложил правото си на свободно слово, може да бъде ДИСЦИПЛИНИРАН. Когато това е направено от шефа на най-известната незабавна болница, е сигнал – може да мачкате сътрудниците, които и да са те.

Декларираме, че ще застанем паралелно с доктор Сопотенски в неравната му битка за правдивост и няма да допуснем, със законни средства, да има и други застрашени или със запушени усти!

Д-р Георги Тодоров, доктор Николай Бъчваров, доктор Петър Свраков, доктор Ирена Мазнева, доктор Михаил Христов – членове на БЛС и на КК на БЛС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР