Дистанционното обучение ще продължи поне до 13 април. Това повтори

Дистанционното обучение ще продължи поне до 13 април. Това повтори ...

9 от 10 ученици имат достъп до дистанционно обучение, засега няма отлагане на матури.

Дистанционното обучение ще продължи поне до 13 април. Това повтори образователният министър Красимир Вълчев.
90% е покритието на дистанционното обучение, увери министърът. И добави, че специално в ромските общности има феномен – имат телефони, нямат компютри.
По думите му, проблеми с координацията има – имало доста сигнали за IV-ти клас, има и проблеми с достъпа, защото не всички имат необходимите устройства (компютър, лаптоп, телефон). "Призовахме да се редуват синхронно и асинхронно обучение", добави Вълчев пред Нова телевизия, визирайки под "синхронно обучение" виртуалната класна стая.
При 20% от учениците има по принцип проблем с посещението на училище. И за тях имаме решения – доучване например, както и посещение на учители, като ще се осигуряват защитни облекла, добави Вълчев.
Няма да има нулева учебна година, категоричен е Вълчев. . Той добави, че най-трудно ще е с XII клас и че се говори с колеги-образователни министри в Европа. Убеден съм, че и висшите училища ще отложат приема на нови студенти при нужда, уточни Вълчев.
60% от учебната година беше минала преди националната грипна ваканция, така че има възможност да хванем поне половината от оставащото време и да се оформят оценките, каза още образователният министър. И заяви, че за абитуриентските балове по принцип решават училищата, но че всички сега се нагаждат към промени.
Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 26 март"

Източник: actualno.com