"Дискусията за това как да бъдат формирани основните позиции и

...
"Дискусията за това как да бъдат формирани основните позиции и
Коментари Харесай

Даниел Вълчев с горещ коментар за избора на нов главен прокурор

"Дискусията за това по какъв начин да бъдат образувани главните позиции и органи в никакъв случай не е подранила, в никакъв случай не е и закъсняла, няма общество, което до дъно да харесва правораздавателната и просветителната си ситема. Най-тежките са нещата в опазването на здравето, само че това е друга тематика. Президентът има място в този диалог и опубличаването на тематиката не е неприятно нещо. За страдание мненията са партийни. "

Това сподели в студиото на "Лице в лице " по bTV Даниел Вълчев, някогашен министър на образованието, професор по обща доктрина на правото и обща доктрина на страната в Софийския университет и декан на Юридическия факултет.

"Ако желаеме да имаме отговорно определени на такива позиции, да има лична отговорност за този, който го предлага или избира, у нас тази отговорност е замъглена, президентът стои с името си зад избора на конституционни съдии. Далеч не е по този начин, когато избрани лица се избират от Народно събрание. Никой не поема отговорност. С известна изненада разбрах, че министърът на правораздаването не желае да прави такова предложение. Иначе какво ще се случи - пет индивида, които не познаваме от Висш съдебен съвет ще предложат на други, които също не познаваме. Това в действителност е същинският спор. По тази причина и Народното събрание не може да избира шеф на Българска народна банка. Независимо дали си определен с партийна листа, би трябвало да се стремиш към правдивост. "

По мотив мониторинга за наблюдаване от страна на Европейска комисия и предложенията за освобождението на "тримата огромни " в правосъдната власт, Вълчев сподели, че българският политически хайлайф е правил повече работа, когато е бил подбутван, само че нямаме образец с напън извън трайно да е решен един въпрос.

"Ако ние приказваме за мониторинга, би трябвало да кажем какво не ни харесва в българската правосъдна система, по какъв начин бихме могли да го променим. Имаме голям брой прокурори, следователи на глава от популацията, съвсем няма метод човек да не бъде наказан, влезе ли в наказателно прозводство, а в това време витае възприятие за безотговорност ", уточни юристът. Според него с група дейности може да се усъвършенства работата на всяка една система. Той още веднъж уточни като главен проблем неналичието на лична отговорност в правосъдната система.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР