Дискусията за избор на основните позиции и органи в една

...
Дискусията за избор на основните позиции и органи в една
Коментари Харесай

Даниел Вълчев: У нас никой не поема отговорност

Дискусията за избор на главните позиции и органи в една страна е настоящ. Този диалог ще се води и след 20 години. Проблемът е, че ние не харесваме образованието и правосъдната система. Това сподели по бТВ Даниел Вълчев, някогашен учебен министър.
Президентът има място в този диалог. Коментарите са партийни, в сравнение с по съществото на въпроса. Ако желаеме да има отговорно отношение към избор на виновни позиции, най-важното нещо е да има отговорност. У нас това е замъглено. Само президентът стои с името си. Не е по този начин, когато избрани лица се избират от Народно събрание. Никой не поема отговорност. За мен това е огромният въпрос. С изненада разбрах, че правосъдният министър се отхвърли от пълномощието си да направи предложение за основен прокурор. Не би трябвало да се постъпва по този начин.

У нас има НПО-та, които с прехранват. Една част от тях са свързани с правния ред.

Има остарял спор - тябва ли България да бъде подложена на мониторинг. Историята демонстрира, че когато елитът ни е подбутван, той прави повече работа. Трябва да кажем какво не ни харесва в правосъдната система. България има громен брой прокурори от глава на популацията. Има доста неоправдателни присъди и чувство за ненаказаност-първи абсурд. Добре структурирана система и огромен брой случи на административни безобразия.

Има добре функциониращо гражданско съдопроизводство и користно систематизиране на каузи. Има представители, които системата не съумява да ги изхвърли от себе си. С група дейности може да се усъвършенства работата на системата - тя би трябвало да се осветли. Първо би трябвало да се персонализира отговорността. Да е ясно кой кого предлага. Ние редовно не желаем да има такова нещо.

Трява да има нова наказателна политика. Ние сме криминализирали какво ли не. В България има доста контролни органи, да вземе нещо да създадат и те. Въпросът е за новия метод за битка с корупцията. В положителните системи има прелиминарен надзор. В Бавария, в случай че един прокрор внезапно стартира да има стопански статус, неговият началник носи отговорност. Има каскадна отговорност. Ами той си пие ракията с локалния престъпник.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР