Дискусия за това има ли нужда Германия от нов химн

...
Дискусия за това има ли нужда Германия от нов химн
Коментари Харесай

Премиер иска Германия да смени химна си, бил твърде близък до нацисткия режим

Дискусия за това има ли потребност Германия от нов химн подде министър-председатлеят на провинция Тюрингия Бодо Рамело. Той разгласи настоящия химн за прекомерно непосредствен до нацисткия режим, с който е мъчно да се разпознават немските гарждани.

Въпреки че през днешния ден се пеее единствено третия куплет от „ Песента на германците “, в който се приказва за единение, право и независимост, аз не мога да се направя, че първият куплет не съществува, декларира Рамело в изявление за вестник „ Райнише пост “. Той предизвести и че прекалено много националисти и популисти злоупотребяват с първия куплет на песента, който е зачеркнат от химна след края на Втората международна война. Именно в него се пее известната фраза „ Германия над всичко “, която Хитлер трансформира в девиз на унищожителния си режим и с който възпява и оправдава нападението на нацистка Германия над останалите страни в Европа.

„ Имаме ли потребност от нов химн, с който да се разпознават всички? Аз давам отговор на този въпрос с ясно „ да “, декларира министър председателят, който е от Левицата. Според Рамело болшинството източногерманци по този начин и не приели този химн за собствен и се тормозили да го пеят поради историята му.

Предложението му провокира гореща полемика в Германия. Това не е първият опит химнът да бъде изменен ил исменен. Миналата година имаше оферти думата родно място в него да се размени с татковина в името на равноправието сред мъже и дами, само че то бе отхвърлено.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР