Дискусия за изграждането на вятърни електроцентрали в Черно море се

...
Дискусия за изграждането на вятърни електроцентрали в Черно море се
Коментари Харесай

Рибари и хотелиери се обявиха против ветропарковете в Черно море, готови са за блокади

Дискусия за построяването на вятърни електроцентрали в Черно море се организира във Варна. Участие в нея взеха представители на рибарския и туристическия отрасъл, екоактивисти и жители.

Срещата беше проведена от народния представител от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов по отношение на приемането на първо четене на Законопроекта за силата от възобновими източници в морските пространства, импортиран от депутати от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи.

" Тези перки ще ударят както туристическия бранш, по този начин и рибарския. Отделно всеки вложител ще търси метод да постави тези уреди допустимо най-близо до брега, с цел да бъдат по-евтини ”, счита депутатът от Българска социалистическа партия.

По думите му това е лобистки закон, вкаран в Народното събрание от ръководещите.

Борислав Гуцанов уточни още, че туризмът ще изчезне като бранш в стопанската система.

Според него няма изясненост на какво разстояние от брега ще бъдат ветрогенераторите.

Ефектът за енергетиката ще бъде най-малък, даже подозрителен, разяснява Гуцанов.

" Над 250 000 души се хранят от туризма, а с тези ветропаркове няма да има и 1000 души, които да са заети на работа. Подобно нещо няма във Франция, няма го и в Италия, или в Гърция. Няма сходни паркове, няма и да има. Да, в Северните морета може, само че там туризъм няма! ”, сподели още националният представител от Българска социалистическа партия.

Негативно мнение по законопроекта показаха и от рибарския и туристическия отрасъл.

“Изграждането на такива паркове в морето неизбежно ще докара до отрицателно въздействие върху туризма. Самата панорама ще отблъсне туристите и те няма да повторят отмора по нашето Черноморие. Отделно, няма метод тези ветрогенератори да не окажат въздействие и то още веднъж в отрицателен проект, на природата. Като цяло Съюзът на хотелиерите в “Златни пясъци ” не поддържа слагането на такива ветрогенератори в Черно море ”, сподели Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите в “Златни пясъци ”.

Мнението му бе подкрепено и от Емил Милев, ръководител на съдружие “Черноморски изгрев ”.

“На 6 февруари в София ще се организира кръгла маса, на която ще обсъждаме тематиката и след нея ще решим, какви ограничения да предприемем ”, сподели Милев.

Събралите се започнаха събирането на подписи против създаване на ветропаркове и са подготвени за блокиране на пътища във Варна, на пристанището и фарватера на корабите.

Граждани също показаха терзанието си от вероятността в Черно море да бъдат построени сходни уреди. Според тях те биха имали гибелен резултат по отношение на екологичната система.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР