Дискусиите около възможността COVID-19 да се разпространява и от хора,

...
Дискусиите около възможността COVID-19 да се разпространява и от хора,
Коментари Харесай

Доколко загубата на обоняние и вкус са свързани с коронавируса

Дискусиите към опцията COVID-19 да се популяризира и от хора, при които липсват каквито и да било признаци за заразяване, се водят още през цялото време на оповестената от СЗО пандемия.

Въпреки че за съществени признаци на ковид се сочат високата температура и непрекъсната кашлица, неотдавна здравните чиновници обявиха, че загубата на подушване и усет също са измежду вероятните, въпреки и по-малко известни, признаци на вируса.

Много експерти показаха терзанието си от неочаквания растеж на случаи на изолирана анозмия (пълна или частична загуба на обоняние) във Англия, Съединени американски щати, Франция, Южна Корея и Северна Италия.
 Коронавирусът, латексовите ръкавици, СЗО и могат ли да ни предпазят от заразяване
Доколко латексовите ръкавици защищават от ковид

Мнението на Световната здравна организация

Всеки, който изпита неочаквана загуба на подушване, може да е предявител на ковид , даже и при него да не се следят други признаци. Това сочат нови доказателства, предоставени от английски и френски специалисти, написа Business Insider.
 Снимка 473887

Интересното в тази ситуация е, че за разлика от елементарните грипове и настинки, които постоянно предизвикват в началото задръстване на носа, водещо след това до загуба на подушване, при пациентите с COVID-19 се следи " ненадейно изгубване " на обонянието, само че без запушен нос, което от време на време (по-рядко) е съпроводено и със загуба на усета (агеузия) .

Според учените е по-вероятно вирусът да предизвиква някакво инфектиране в обонятелните нерви, а не увреждане на структурата на рецепторите.
 Коронавирусът, пушачите и по-голям ли е за тях рискът от затруднения при заразяване
По-голям ли е рискът от заразяване с ковид при пушачите

Още една причина да спрем цигарите

Учените споделят, че в множеството случаи хората си мислят, че изпитват загуба на усет, единствено тъй като са изгубили друго свое осезание - обонянието си. Това оказва голямо въздействие върху способността им да разпознават усетите. Тъй като нормално свързваме ароматите с усета, когато се храним, от време на време ни е мъчно да разграничим двата механизма, посредством които работят двете разнообразни сетива - подушване и усет.

Според Жан-Мишел Клайн, президент на Националния професионален съвет по оториноларингология (уши, нос, гърло) във Франция, би трябвало да бъдем доста деликатни, да се следим и в случай че усетим, че изпитваме загуба на подушване, наложително да носим маска (като защитна мярка), даже и в домашна конюнктура.
 Снимка 473885

Въпреки че този признак не е постоянно срещан и се следи при млади пациенти, той не е за подценяване и би трябвало да му се обърне внимание, написа Independent.

" Всички COVID-позитивни не са анозмици, само че всички изолирани анозмици без местна причина, без инфектиране, са Коронавирус -позитивни ", безапелационен е Жан-Мишел Клайн.
 Швеция, коронавирусът и и ограниченията на страната за справяне с COVID-19
Необичайната борба на Швеция против ковид

Друг метод към казуса, който и ние имаме
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР