Дискусиите около дългосрочния бюджет на Европейския съюз (2021-2027), който трябва

...
Дискусиите около дългосрочния бюджет на Европейския съюз (2021-2027), който трябва
Коментари Харесай

Дългосрочният бюджет на ЕС като изваден от Мечо Пух

Дискусиите към дълготрайния бюджет на Европейския съюз (2021-2027), който би трябвало да избави общността от вредите, нанесени от ковид, от ден на ден припомнят на епизоди от фамозната книга на Алън Милн "Мечо Пух ". "Колкото повече вали, толкоз повече вали ", пееше обичаното мече. А колкото повече пари и решения липсват, толкоз повече упоритости и нови искания прибавят виновните за бюджета - Европейския парламент, Еврокомисията и Европейския съвет.

На съвещанието на бюджетната комисия на Европарламента при започване на седмицата се разбра, че съществува риск да не бъде реализирано в точния момент съглашение за идващия дълготраен бюджет. Депутатите настояха Европейската комисия да показа проект за деяние в изключителни обстановки, с цел да подсигурява непрекъснатостта на финансирането от общността. Как обаче ще се обезпечи това финансиране, не стана ясно. Конкретни оферти липсват, а новата финансова рамка би трябвало да влезе в действие от началото на 2021-а. Опасността от забавянето й слага под въпрос паричната поддръжка за десетки браншове от стопанската система. Затова членовете на комисията одобриха отчет за законодателна самодейност с искане до 15 юни комисарите да показват упоменатия проект за деяние при изключителни обстановки.

Какъв да е проектът?

Дори сегашните бюджетни тавани да бъдат автоматизирано удължени, ако не се реализира съглашение за новия бюджет, в края на 2020-а изтичат периодите за голям брой европейски стратегии. Така че е належащо да се подсигурява някаква сигурност за бенефициерите - жители, райони, градове, аграрни стопани, университети или предприятия, с цел да се избегне рискът разнообразни стратегии да бъдат прекъснати или удължени безредно. Това допуска поисканият проект за деяние да разрешава краткотрайно пренасочване на средства за справяне и намаляване на непосредствените стопански и обществени последствия от разпространяването на епидемията, както и за подкрепяне на възобновяване, в това число посредством спомагателна еластичност при финансирането по тазгодишния бюджет.

Е, проект явно ще има, въпросът е по какъв начин ще се осъществя при различията сред Народното събрание, комисията и националните държавни управления?. Парламентът упорства за огромен пакет за възобновяване и реорганизация, който изисква сензитивно увеличение на новия бюджет.

"Спешно е належащо съглашение, с цел да влезе в действие новата многогодишна финансова рамка на 1 януари 2021 година. Но ние не желаем да поемаме никакви опасности. Ето за какво настояваме Европейската комисия да даде проект за деяние при изключителни обстановки, който не се лимитира до удължение на сегашните стратегии и фондове, а се основава на иновативността, нужна в границите на Договорите на Европейски Съюз, тъй че да не се забави ефикасният европейски отговор на рецесията. Гражданите, бизнеса, организациите на гражданското общество няма да оправдаят спиране на европейското финансиране ", разяснява Маргарида Маркеш (С&Д, Португалия), съдокладчик по тематиката.

Кой ще даде пари?

Европейската комисия показа своите проекти за идващия бюджет още през май 2018-а, единствено че се наложи да ги актуализира в този момент през май болести пандемията. Предложението й е той да е 1.1% от Брутният вътрешен продукт на европейските страни, само че на евродепутатите им се коства малко. Те желаят да бъдат отделени повече пари – 1.3 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Колкото до позициите на европейските страни, те могат да се разделят на две – тези от Северна Европа не желаят да отделят повече от 1 %, а подвластните от кохезията, като България, упорстват да няма понижение в кохезионните средства и земеделските дотации. Нашата страна да вземем за пример чака да получи 25 милиарда евро единствено от структурните и аграрни фондове през идващия 7-годишен интервал. (В момента България е чист бенефициент - съотношението на вноската към приемането на средства е 1:4). Това обаче е неизгодно за богатите страни от общността, загърбили без да им мигне окото маса европейски полезности при опитите да избавят личните си стопански системи от ковид. И доколкото точно те поръчват музиката, е нереално да се счита, че в новия бюджет ще има нарастване на средствата, колкото и амбициозно да се напъват някои от евроинституциите. Ресурсите на настоящия бюджет (2014 - 2020) възлизат на 1 087,2 милиарда евро по настоящи цени (или 963,5 милиарда евро по цени от 2011-а). И е мъчно да се планува от кое място биха могли да дойдат свежи пари, с цел да се надвиши тази сума през новия интервал.

Независимо от безизходицата Брюксел си слага все по-амбициозни проекти и упорства за все по-голямо финансиране за нови политики - битка с климатичните промени, цифровизация, поддръжка за младите с програмата Еразъм, доста повече пари за дребните и междинни предприятия, поддръжка за селските и бедните региони и фермерите... Затова председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще има от ден на ден разправии с националните държавни управления, някои от които към този момент желаят Зелената договорка на стойност 1 трилион евро да бъде анулирана или отсрочена.

Понякога заслужено значи наивно

Проблемът не е в задачите, те са обективни и са път към заличаването на несъответствията в общността. Само дето стремежът да се стопи разликата сред бедните и богатите в Европа на фона на епидемията, различията и естествените разлики сред страните, е меко казано доверчив. А другояче бюджетът на Европейски Съюз е на първо място капиталов и не може да регистрира бюджетен недостиг. Около 93% от парите в него отиват за подкрепяне на жителите, районите, градовете, селските стопани, университетите и предприятията. (По-малко от 7 на 100 са за административни разходи). Членството в единния пазар носи спомагателни стопански изгоди по-специално за страните членки, които разчитат в огромна степен на интернационалната търговия. Тоест, в действителност никой не може да отхвърли положителните планове, само че те нямат нищо общо с реализацията на печеливши резултати.

Така че да се върнем към "Мечо Пух ". Не ви ли се коства прав Прасчо като споделя, тръгвайки да търси подарък за рожден ден, че най-трудно е да избереш нещо за някой, който няма нищо, а желае всичко?

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР