Дисиденти са изчезвали много преди журналиста Хашоги В един слънчев

...
Дисиденти са изчезвали много преди журналиста Хашоги В един слънчев
Коментари Харесай

Знаех си, че е капан

Дисиденти са изчезвали доста преди журналиста Хашоги

В един безоблачен и прашен ден в Кайро в края на септември, в хотел в египетската столица се организира загадка среща. Служители на саудитското посолство влязоха в лобито на хотела с чек на стойност „ няколко милиона “, споделя саудитският принц Халед бин Фархан Ал Сауд.

В изявление за ДПА принц Халед, който живее в заточение в Германия и подлага на критика саудитския режим, сподели, че чиновниците от посолството са се срещнали с негов родственик и са му създали предложение. „ Те споделиха на моя родственик, че желаят да ми оказват помощ, тъй като към този момент нямам пари “, сподели той и добави: „ Само трябваше да отида в саудитското посолство в Кайро да взема чека. Но аз знаех, че това е капан “. Няколко дни по-късно, на 2 октомври в саудитското посолство в различен град – Истанбул, изчезна саудитският публицист Джамал Хашоги.

Малко след обед критикът на саудитския режим, който живее във Вашингтон, отиде в посолството, с цел да вземе документи, нужни, с цел да подписа брак. Оттогава той е в неопределеност, а турски следователи считат, че журналистът от „ Вашингтон пост “ е бил погубен от саудитски углавен отряд.

Принц Халед е убеден, че същата орис е щяла да застигне и него, в случай че се беше оставил да го примамят в саудитското посолство в Кайро. „ Щяха да ме убият по някакъв нечовечен метод, с цел да сплашат останалите “, сподели 41-годишният принц, който живее в заточение в Германия от 2004 година и в това време е получил немско поданство. Изчезването на Хашоги хвърли светлина върху метода, по който богатото на нефт кралство се отнася с дисидентите си. Според специалисти, откогато саудитският монарх крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд пристигна на власт при започване на 2015 година, репресиите са нарастнали. Кралят направи сина си Мохамед най-могъщия човек в кралството. Би Би Си е документирала три случая, при които критикуващите монархията саудитски принцове, живеещи в чужбина, са изчезвали.

Принц Халид счита, че и той е на челно място в листата на целите на саудитските управляващи. Той споделя, че е изпаднал в недружелюбност в Саудитска Арабия, откакто е обвинил сегашния крал Салман, по времето когато той към момента е бил емир на Рияд, в корупция.

(БТА, със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР