Дишайте спокойно! Вселената, към която принадлежи и нашата планета Земя,

...
Дишайте спокойно! Вселената, към която принадлежи и нашата планета Земя,
Коментари Харесай

Вселената гине чак след 3.7 млрд. години

Дишайте умерено! Вселената, към която принадлежи и нашата планета Земя, може и да спре да съществува, само че след към 3.7 милиарда години.

Успокоителната новина пристигна от американски и японски астрофизици. Те слагат под въпрос възприетата от множеството космолози доктрина за постоянно разширение на единството пространство - времето.

" Светът няма да свърши по наше време, само че има 50% възможност това да стане през идващите 3.7 милиарда години ", настояват учените, представени от Агенция Франс Прес.

Някои способи и хипотези, употребявани от дълго време от астрофизиците, и най-много случайната граница на времето за пресмятане на вероятността Вселената да съществува до безконечност, води в действителност до извода, че времето ще свърши, акцентират специлистите.

" Тази времева граница, призната само като средство за статистически калкулации, се държи в действителност - без значение дали желаеме или не - като действително физическо събитие ", изяснява Рафаел Бусо. Д-р Бусо е астрофизик от Калифорнийския университет в Бъркли.

Общоприетата доктрина гласи, че Вселената е зародила при Големия гърмеж. Това се е случило преди към 13.7 милиарда години. Вселената продължава да се уголемява със скорост, ускоряваща се експоненциално, тласкана от силата на вакуума, и по този начин до безспир.

" Много значимо е да се разбере, че ние не показваме увереност в заключението, че времето ще свърши, само че не можем да изключим опцията това да се случи ", прецизира Бусо.

" Изводът на американските и японските ми сътрудници е неправилен ", обаче счита астрофизикът Чарлз Лайнуивър от обсерватория " Стромло " на Австралийския народен университет.

" Средната дълготрайност на живота, който остава на Вселената, произтича от обстоятелството, че той вкарва известна граница на времето, с цел да получи позволена възможност в модела си ", споделя Лайнуивър пред американската телевизия Ей Би Си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР