Дисбалансът между тях може да се промени чрез действия на

...
Дисбалансът между тях може да се промени чрез действия на
Коментари Харесай

България в два паралелни свята – хартиен и електронен

Дисбалансът сред тях може да се промени посредством дейности на страната

„ България има късмет да се трансформира от консуматор на ИТ решения в техен основател, от офлайн – в онлайн страна “, съобщи Стефан Христов от „ Граждани против бюрокрацията “

Електронният свят е доста по-защитен от хартиения. Цифровите решения са по-траен притежател от хартията, те съхраняват информацията по-сигурно и са по-достъпни. Всички услуги и документи би трябвало да са налични по електронен път – към това мнение се сплотиха специалисти на конгрес за е-икономиката, проведен от Фондация „ Граждани против бюрокрацията “.

Всяка една от над 580-те администрации в България дава услугите си по друг метод и това е задължение за жителите и бизнеса. „ Трябва да се утвърди нов модел – всичко да е налично по електронен път “, подчертаха от Държавна организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ). Служителите обменят документи единствено в електронен вид и не употребяват щемпел като средство за „ валидация “.

ДАЕУ счита, че в България „ електронната промяна “ би трябвало да е „ необратима “, само че, с цел да се случи, жителите би трябвало да оказват напън върху администрацията, да алармират за нарушавания, да дават хрумвания. ДАЕУ прикани всички да употребяват регистъра на техния уебсайт, с цел да подават сигнали против институции, които постановат използването на документи на хартия.
още по тематиката
Драстичен спад при потреблението на хартиени документи означават и в Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД), където всички съвещания се водят „ безхартийно “. Според представители на Комисията, е-документацията подсигурява бистрота, експедитивност, досегаемост и проследимост, а промяната би трябвало да стартира от самата администрация.

За обществения антрополог Харалан Александров в България има два паралелни свята – „ хартиеният “ и „ на електронните услуги “. Дисбалансът сред тях може да се промени посредством дейности на страната и съставяне на коалиция за е-промяна.

Около 300 млн.лв. директни административни разноски е икономисала Национална организация за приходите (НАП), с помощта на електронна връзка. Агенцията дава над 80 онлайн услуги и обменя над 120 млн. е-документа годишно. След въвеждане на автоматизираното изпращане на е-съобщения за просрочени отговорности, от Национална агенция за приходите възнамеряват посредством безвъзмезден ПИК всеки да може да „ види “ здравното си досие.

В Комисия за отбрана на потребителите (КЗП) годишно постъпват над 20 хиляди тъжби, като към 60% са подадени електронно. По-широко потребление на електронни услуги регистрира и Столична община, от чиято е-услуга „ Проверка на отговорности при публични поръчки “ към този момент се възползват и други общини в България.

„ В нормативните актове постоянно се разказват в детайли съответни технологии „ на деня “, разяснява Стефан Христов от „ Граждани против бюрокрацията “. „ Това е неверен метод, тъй като технологиите остаряват стремително бързо: избран електронен автограф е настоящ през днешния ден, само че на следващия ден няма да е. Затова нормативната база би трябвало да е механически неутрална и да разказва стремежи резултат – по този начин, както е в евродирективите “, счита Христов.

Проф. Георги Димитров от „ Евротръст Технолоджис “ показа само по рода си в Европейски Съюз мобилно решение, което предлага електронен автограф и електронна идентификация отдалечено, без значение къде е потребителят. Регистрацията е безвъзмездна. От потребителя се изисква да попълни данните си, да снима персонален документ и да се разпознава посредством видеоразпознаване. Приложението към този момент е внедрено в oбщина Бургас и няколко банки у нас. Системата за електронна идентификация е приета в цяла Европа.

Онлайн попълване на бланки и формуляри за компании и жители, икономисване на време и ненужно разпечатване на документи предлага безплатната платформа pisar.bg. До момента от е-услугите са се възползвали над 1 милион консуматори. Безхартиен офис е вероятен: българската финтек компания „ Кредисимо “, да вземем за пример, от дълго време е внедрила „ безхартиени процедури “, като това не й пречи да развива сполучливо финансови услуги на няколко континента.

„ Всяка година Естония икономисва над 800 години работно време. 99% от публичните услуги се оферират онлайн 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Електронно не се случва единствено подписване на брак, бракоразвод и покупка на парцел “, разяснява Стефан Христов от фондация „ Граждани против бюрокрацията “.

„ Технологиите у нас са налични и е налице законова рамка за цифрова промяна. България има късмет да се трансформира от консуматор на ИТ решения в техен основател, от офлайн – в онлайн страна. Трябва да приемем, че електронният свят е по-лесен, комфортен, бърз и сигурен и да не позволим на хартията „ да изяде “ компютъра “, заключи той.

Евродиректива изисква всички услуги да са „ цифрови по дифолт “, подчертаха още специалистите, взели участие във форума.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР