Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК), която е под

...
Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК), която е под
Коментари Харесай

ДНСК се поправи за моловете на плажа в Слънчев бряг

Дирекцията за народен и строителен надзор (ДНСК), която е под шапката на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), се поправи за " моловете " на плажа в Слънчев бряг, както ги назовава вицепремиерът Валери Симеонов.

Първо ДНСК открива, че 46 обекта на плажа в Слънчев бряг са построени в нарушавания на законите и наредбата за преместваемите обекти на община Несебър. Това излиза наяве от оповестени фрагменти от документ на ДНСК с дата 1 юни. Те бяха поместени на Facebook страницата на Валери Симеонов. Сред тях са и " моловете " на линията – " Дъ Уан " (The One), " Ла Кубанита " (La Cubanita), " Какао бийч " (Cacao beach), " Дел Мар " (Del Mar) и " Бедрум " (Bedroom). Заради тях Симеонов влезе в спор с министъра на туризма Николина Ангелкова при започване на сезона.

Десет дни по-късно, след нова инспекция на ДНСК, този път разпоредена от министъра на районното развиване Николай Нанков, обектите с нарушавания на плажната линия към този момент са 32, а петте емблематични нощни заведения не са измежду тях. Това излиза наяве от известие на Министерство на регионалното развитие в понеделник, без пояснение за какво обектите са намалели с 14.

Според известието на Министерство на регионалното развитие петте нощни заведения на плажа са сложени според утвърдената скица от министър Ангелкова. Това е открила ДНСК при инспекция, направена в интервала 11- 13 юни, след експлоадирането на абсурда сред Симеонов и Ангелкова.

" За мое огромно страдание и мин. Нанков се подреди до мин. Ангелкова в отричането на законите и наредбите на България ", разяснява Симеонов в обществената мрежа.

Тезата на Ангелкова е, че петте нощни заведения на плажа са преместваеми обекти според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който е специфичен. Поради това тези обекти са законни.

Според Симеонов обаче петте нощни заведения не са преместваеми обекти, тъй като площта им е 1300 – 1500 кв.м, което е неведнъж над позволените по Закона за устройство на територията 15 кв.м с височина от 3 м за преместваем обект. Освен това в тях се побират към 4000 души, чиято сигурност не е обезпечена, счита Симеонов. Ето за какво той счита, че " това са молове, това са НДК-та на плажа ".

В прессъобщението на Министерство на регионалното развитие този въпрос не е обиден и няма отговор по какъв начин обекти с повърхност неведнъж по-голяма от тази за преместваем обект са законни.

Констатациите на ДНСК след намесата на Нанков

Най-много противозаконни обекта – 20, са открити на територията на плаж " Слънчев бряг – юг ", където се намират и петте " мола ". Дадени са образци с два противозаконни обекта.

Метална ограда и паркинг до хотел " Империал " (бивш " Амфора " ) на плажа " Слънчев бряг – юг " са били отстранени през 2017 година, само че за новия сезон още веднъж изникнали на същото място, показва Министерство на регионалното развитие. И добавя, че до паркинга в западна посока върху плажната линия, без позволение за слагане и без позволение за градеж, са изпълнени едно след друго волейболно игрище, спортна площадка, железна естрада за фенове със сцена и бетонова настилка с приблизителна повърхност към 1000 кв.м и сложени върху нея към 65 броя маси за 250 места.

Другото посочено от Министерство на регионалното развитие нарушаване е обвързвано с обслужващата алея с обръщало към някогашния ресторант " Фрегата ", която обезпечава достъпа до плажа. Тя е планувана в настоящия регулационен проект на " Слънчев бряг – изток ". От община Несебър са показали утвърден план и позволение за градеж от 2008 година за реорганизация на настилката на алеята, само че тя не е била въведена в употреба по открития законов ред, твърди Министерство на регионалното развитие.

Освен това източно от алеята, върху плажната линия, без позволение за градеж е изпълнен открит паркинг с настилка от трошляк и филц с неправилна форма и приблизителна повърхност 8000 кв.м. Паркингът е стеснен с 2 бариери, а върху обслужващата алея са изпълнени още две бариери. В западната част на обръщалото е изпълнен заслон за коли с железна структура, който очевидно навлиза в площта заета от дюни.

Южно от обръщалото, върху съществуваща дюна, са изпълнени бетонов път, паркинг с кабина за защита и кабели напрегнато, в нарушаване на експлицитната възбрана от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (чл. 17а, алинея 1), показва Министерство на регионалното развитие.

Най-малко противозаконни обекта - 5, са открити на плаж " Слънчев бряг - централен ".

Останалите 7 преместваеми обекта, сложени в нарушаване на закона, са на плаж " Слънчев бряг - север ".

Данните за противозаконните обектите са предоставени на община Несебър и Министерството на туризма за предприемане на следващи дейности по подготвеност - сформиране на констативни актове и издаване на заповед от кмета на община Несебър по реда на член 57а и член 225а от Закон за устройство на територията за унищожаване и/или за привеждането им в сходство с утвърдената скица, показват от Министерство на регионалното развитие.

Валери Симеонов: Разбирам кой диктува отхвърли от наложително унищожаване

" За мое огромно страдание и мин. Нанков се подреди до мин. Ангелкова в отричането на законите и наредбите на България. В петък от Бургас той разгласи заведенията от Южния плаж на Слънчев бряг за законни. Въпреки причините в сигнала, който му изпратих и резултатите от инспекцията на ДНСК и община Несебър. Същите изрично потвърдиха противоположното: че " Спалнята ", " Единият ", " Какаовият плаж ", " Кубинката " и ресторант " Морето " са НЕЗАКОННИ. Известните с пласмента на опиати, проституция и наднормен звук бардаци получиха следващата министерска поддръжка! " Това написа Валери Симеонов след оповестеното известие на Министерство на регионалното развитие.

Според него районният министър " към този момент е присъединил на задна скорост и заобикаля да се произнася изрично по законността " на петте нощни заведения, както го е направил в петък пред медиите в Бургас.

Посочва, че към този момент се приказва, че заведенията отговаряли на схемата за слагане, подписана от министъра на туризма Николина Ангелкова, и че имат позволения за слагане от основния проектант на община Несебър. Тези документи са издадени в прорез с нормативната база - надвишавайки 100 пъти допустимата повърхност от 15 кв.м и неведнъж височината от 3 м, показва Симеонов. И пита: " Значи ли това, че с подписите на министър и основен проектант се анулират закони и наредби? ".

Вицепремиерът припомня, че поради тези нарушавания е сезирал прокуратурата и районния министър Николай Нанков.

" Разбирам кой и кое диктува отхвърли от наложителното унищожаване на обектите и прекъсването на достъпа и използването им посредством прекъсване на тока и водата. И в случай че първото (премахването) е противоречиво дали е обвързване на министерството или общината, то прекъсването на достъпа и използването на големи противозаконни заведения, построени без план, позволения за градеж и позволения за прилагане, си е работа на Министерство на регионалното развитие и ДНСК ", написа Симеонов.

Според него с изказванията си министър Нанков подценява констатациите на подопечната му ДНСК, " която с писмо от 13 юни (сряда) 2018 дефинира заведенията за НЕЗАКОННИ и разпорежда на кмета на Несебър в период до 15 работни дни ДА ГИ ПРЕМАХНЕ! "

Симеонов разгласява и елементи от протокола на ДНСК за осъществени инспекции по неговия сигнал с дата 1 юни.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР