Дирекция „Национален парк Рила“ ще наложи санкции и административни наказания

...
Дирекция „Национален парк Рила“ ще наложи санкции и административни наказания
Коментари Харесай

Хорото в рилското езеро Близнака не било планирано


Дирекция „ Национален парк Рила “ ще наложи наказания и административни санкции за неспазване на режимите в предпазена територия, оповестяват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Наказанията са след опита за слагане на връх на Гинес за най-голямо българско хоро на Рилските езера.
Дирекцията е издала позволение за снимане на подиуми от филм, като в заповедта на шефа на парка са дадени експлицитни инструкции за метода на осъществяване на снимачните действия и организацията им.
Заповедта обаче не е била спазена, осъществени са нарушавания на Закона за предпазените територии, проекта за ръководство на парка и откритите режими и правила в парка.
Сред нарушителите се оказаха деца от най-големия и най-известния пазарджишки танцов състав „ Чудесия “. Скандалът към тях се развихри, откакто в обществените мрежи бе публикуван кадър на фотографа Асен Великов. Снимката демонстрира 14 момчета, нагазили в едно от езерата - Близнака.
На уредниците на събитието - Фондация „ Нашият дом е България “, във връзка със снимане на кино лентата „ Нашият дом е България “, ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност за неспазване на поставените условия по издадената съгласувателна заповед на шефа на парка.
При определяне самоличността на участниците в нарушаването, които нерегламентирано са навлезли в езеро Близнака, също ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност, осведомят още от екоминистерството.
За юридически лица Законът за предпазените територии планува налагане на имуществена глоба от 1000 до 10 000 лева, а на физически лица - санкция, като минималната е в размер от 5 до 100 лева, а оптималната от 500 до 5000 лева Вчера чиновниците на парка не позволиха нерегламентирано нахлуване на моторни транспортни средства в предпазената територия.
Междувременно уредникът на събитието арх. Пламен Мирянов от фондация "Нашият дом е България " се извини за случилото се. "Осъзнаваме грешката си и се извиняваме ", съобщи тази заран той пред NOVA. По думите му нагазването в езерото на танцуващи хоро не е било планувано и било плод на резултата на адреналина на участниците.
Хорото, при което част от участниците нагазиха в предпазеното езеро Близнака, беше опит за връх за най-голямо планинско хоро. "Даваме си сметка, че това, което се случи не е вярно. Говорихме неведнъж с управлението на Националния парк там да се слагат табели ", подчертава арх. Мирянов и добави, че не са допускани джипове в парка, свързани със събитието.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР