Дирекция Национален парк Рила“ (ДНП Рила“) състави актове за установяване

...
Дирекция Национален парк Рила“ (ДНП Рила“) състави актове за установяване
Коментари Харесай

Съставиха актове заради заснемането на филм на Беър Грилс в Рила!

Дирекция " Национален парк " Рила “ (ДНП " Рила “) сформира актове за определяне на административни нарушавания на българско юридическо лице за неспазване на режимите в парка при снимането на филм. Нарушенията са открити откакто епизодът със заглавие " Планината Рила – България – В дивата пустота с Беър Грилс и Дерек Хъф “ (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018) беше изпратен като сигнал на фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите. От изпратения кино материал е видно, че при снимането са осъществени нарушавания на разпоредбите и нормите за държание в предпазената територия посредством нахлуване и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на скотски типове.

След подаване на сигнала управлението на парка направи инспекция по случая. Установи се, че филмът е сниман на 25 и 26.06.2017 година в Парков сектор Боровец, на територията на Национален парк " Рила “. Разрешението за снимане е обещано със заповед на шефа на парка от 20.06.2017 година по отношение на подадено заявление от българско юридическо лице. Според заповедта снимането може да се извърши в два снимачни дни – 25 и 26.06.2017 година в светлата част на денонощието от 8.00 до 18.30 ч. при прецизно съблюдаване на режимите и нормите, избрани в Закона за предпазените територии и Плана за ръководство на Национален парк " Рила “. Със заповедта българското юридическо лице се задължава да съблюдава режимите и рестриктивните мерки в парка. Парковата защита е провела инструктаж на снимачния екип, съставила е предупредителни протоколи и наставления за съблюдаване на избраните в заповедта условия. Служителите на парковата защита, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били очевидци на осъществените нарушавания.

За изясняване на събитията шефът на българското юридическо лице, отговорно по заповедта от 20.06.2017 година, беше поканен за пояснение и връчване на актове за определяне на административни нарушавания. Директорът на ДНП " Рила “ Красимир Андонов срещна шефа със същността на осъществените нарушавания и отговорността, която носи лицето по издадената заповед. Съгласно Закона за предпазените територии глобата за нарушавания за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лева, а за физически лица се постанова санкция от 500 до 5000 лева

Министърът на околната среда и водите Нено Димов разпореди инспекция по случая, в това число за дейностите на виновните чиновници от ДНП " Рила “ по време на снимането на кино лентата.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР