Дирекциите „Социално подпомагане ще контролират отпускането на еднократната помощ за

...
Дирекциите „Социално подпомагане ще контролират отпускането на еднократната помощ за
Коментари Харесай

Еднократната помощ за първокласниците ще се контролира от „Социално подпомагане“

Дирекциите „ Социално подкрепяне " ще управляват отпущането на еднократната помощ за първокласници, оповестиха от пресцентъра на Агенция за обществено подкрепяне. По 250 лева еднократна помощ ще получат първокласниците, чиито фамилии имат ниски приходи, реши държавното управление. С тези средства се чака да бъдат подкрепени към 46 000 деца, които потеглят на учебно заведение през септември т. година За предходната образователна година с еднократна целева помощ в размер на 250 лв. бяха подкрепени 43 999 фамилии за 44 849 деца, записани в първи клас. Изплатената сума за цялата страна е 11 212 250 лева За образователната 2015/2016 година бяха изплатени 11 157 292 лева за 44 721 деца.

Еднократната помощ се отпуска по реда на Закона за фамилни помощи за деца. Право да я получат имат фамилии, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско учебно заведение за първи път. Друго наложително изискване е средномесечният приход на член от фамилията за предходните 12 месеца да е по-нисък или еднакъв на 400 лева Помощта се отпуска без изискване за приход за деца с трайни увреждания, сираци и деца, настанени в приемни фамилии и в фамилии на родственици и близки по реда на Закона за протекция на детето. На това съображение за образователната 2016/2017 година помощта получиха 1537 деца с трайни увреждания, 359 деца с един жив родител и 374 деца, настанени в фамилии на родственици и близки и в приемни фамилии.

Срокът за подаване на заявление-декларация за разпределяне на помощта след записване на детето в първи клас е не по-късно от 15 октомври на настоящата образователна година. Помощта се възвръща, в случай че детето не постъпи в учебно заведение или не посещава постоянно учебно заведение до довеждане докрай на първи клас.

Дирекциите „ Социално подкрепяне " в страната ще правят инспекции в учебните заведения за определяне на събитието дали децата са постъпили в учебно заведение. За образователната 2016/2017 година бяха глобени 88 фамилии, чиито деца не бяха постъпили в учебно заведение или детето, за което е отпусната помощта, не е посещавало постоянно учебно заведение 3 следващи месеца.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР