Директорката за Западна Европа, Западните Балкани и Турция във външнополитическата

...
Директорката за Западна Европа, Западните Балкани и Турция във външнополитическата
Коментари Харесай

ЕС приветства резултатите от референдума в Сърбия

Директорката за Западна Европа, Западните Балкани и Турция във външнополитическата работа на Европейски Съюз Анджелина Айхорст съобщи, че Европейски Съюз приветства резултатите от референдума в Сърбия като значима стъпка в конституционните промени, съобщи Танюг.

Европейски Съюз приветства приключването на тази значима стъпка за смяна на конституцията и в сходство със стратегическия избор на Сърбия да се причисли към Европейски Съюз, написа тя в Туитър, представена от Българска телеграфна агенция.

В известие от Брюксел Европейски Съюз установи, че съгласно предварителните резултати от референдума в неделя гласоподавателите в Сърбия са изразили поддръжка на измененията в конституцията.

На референдума в неделя за конституционните промени в региона на правораздаването гласоподаваха 57,4 % от участвалите в референдума, а срещу - 41,6 %. Това са данните въз основа на 98 % от бюлетините.

Сръбският президент Александър Вучич разгласи в неделя, че присъединяване в референдума е било към 30 %, добавя ТАСС.

Референдумът бе извършен в сходство с нов закон, който анулира наложителния предел на присъединяване от 50 %. Така за утвърждението на самодейността бе нужно нормално болшинство.

Допитването се концентрира върху промени, които сръбското държавно управление споделя, че ще подобрят независимостта на правосъдната система в границите на устрема на Сърбия да се причисли към Европейски Съюз. Целта на измененията в конституцията е да деполитизират избора на прокурори и съдии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР