Директорка на асеновгрдаско основно училище има предложение учебното заведение да

...
Директорка на асеновгрдаско основно училище има предложение учебното заведение да
Коментари Харесай

Директорът на асеновградското ОУ Никола Вапцаров с идея как ромите да имат шанс да работят

Директорка на асеновгрдаско главно учебно заведение има предложение образователното заведение да се преобразува в обединено – за възпитаници до 10-ти клас. Идеята е децата, които приключват 7-ми клас, да остават в същото образователно заведение, като придобият и професионална подготовка.
Става въпрос за ОУ " Никола Вапцаров " в Асеновград, в което се образоват най-вече възпитаници от ромски генезис. Директорката Атанаска Темелкова към този момент предприе първи стъпки към осъществяване на тази своя концепция. По време на работна среща тя се обърна за поддръжка към Георги Кръстев, който е консултант по национална сигурност на премиера Бойко Борисов. Ръководителката на учебното заведение предложи да бъде основан план-проект на материално-техническата база, в която ще се реализира образованието на учениците до 10-ти клас.

За задачата се обмисля помещението на актуалната трапезария да се пригоди и оборудва с подобаващи кабинети, класни стаи, обзавеждане и механически принадлежности. Георги Кръстев се ангажира с правенето на плана, като даде обещание, че това ще се случи до декември тази година. След този период ще стартира и осъществяване на самата процедура – известяван на съответните институции, утвърждение за основаване на нови паралелки, пригаждане на постройката. Очаква се нововъведението в ОУ " Никола Вапцаров " в Асеновград да стартира да действа още през идната образователна година.
" Целта е освен от ден на ден възпитаници да посещават постоянно учебно заведение, а и подрастващите да приключват със компетентност. По този метод мотивираме нашите възпитаници да не престават образованието си по-нагоре, тъй като то е ключът към построяването на личността. Но с цел да накараме ромските деца да посещават образователните занятия, би трябвало да им предложим подобаващи условия. Именно това ще бъде ролята на обединеното учебно заведение ", безапелационна е Атанаска Темелкова.

Междувременно, по време на срещата стана ясно, че новата образователна година в ОУ „ Никола Вапцаров “ е стартирала и с двама посредници. Те оказват помощ за разкриване на проблемите и въпросите, свързани с образователния развой, които вълнуват ромите от квартал „ Лозница “ в Асеновград. Чрез посредниците по-лесно се прави връзката и приобщаването към образователната среда.
Друг способ, целящ консолидираното на ромското общество в града, е реализирането на социално-психологическо проучване в квартал " Лозница ". Анализът е финансиран от софийския Център за просветителна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). Директор на Центъра е Мануела Радева, а Мирен Хасанова е специалист. Част от екипа, осъществил проучването са Мария Вълнева, Петър Врагов, лекар Стефан Августинов и основен помощник Ваня Сивакова. Те са осъществили изследването под управлението на лекар Асен Колев, който е уредник и посредник. Резултатите от социално-психологическото проучване бяха презентирани пред шефове и учители от града, измежду които бе и ръководителят на ОУ " Никола Вапцаров " - Атанаска Темелкова. Ученици, точно от образователното заведение, което тя управлява, както и техни родители, са част от изследваните лица.

Обхванати в изследването са три съществени групи: 56 родители и прадеди, 56 възпитаници от 1-ви до 12-ти клас, както и 10 преподаватели от асеновградското ОУ " Никола Вапцаров " и по пет от ОУ " Петко Каравелов " и ПГ " Свети Патриарх Евтимий ". Данните от разбора сочат, че над 50% от родителите са с начално или по-ниско обучение. Близо 34% от интервюираните роми споделят, че живеят в неприятни социално-икономически условия. Над 50% от родителите не работят, а даже да го вършат – то е нелегално . Продават безусловно на улицата плодове, зеленчуци, облекла и други артикули. Близо 20% от ромите в Асеновград са с ТЕЛК решение, а към 87% от ромските фамилии разчитат на помощи от обществено подкрепяне. 46% от учениците и към 47% от техните майки и бащи не знаят български език . Прави усещане, че деца в 5-ти и 6-ти клас не могат да си напишат името или да прочетат няколко реда.
Положителна статистика е, че повече от 77% от ромчетата изявяват предпочитание да научат българския език . Затруднението в учебно заведение, при преподаване на уроците, се появява от обстоятелството, че в образователните часове учениците приказват на език, друг от българския и поради това, образователният развой се попречва. Над 88% от ромските деца споделят, че им харесва да вървят на учебно заведение . Според проучването, при огромна част от тях отговорът е позитивен, поради това, че приятелите им са в учебно заведение, а не поради необикновен афинитет към учението .
Около 70% от родителите на ромчета, обаче, показват негативно отношение към учебната институция . Те намират за дискриминация фактът, че в някои учебни заведения се образоват най-вече ромски деца. Според родителите, има разделяне на българчета и ромчета, когато става въпрос за обучение.
Много значително се разграничават гледните точки на родители, възпитаници и преподаватели, когато се приказва за периодичност на посещаемост на образователните занятия. Според родителите и учениците постоянната посещаемост е към 80%. Преподавателите, обаче, са на друго мнение, като показват 74%-тна посещаемост на образователните часове. Учителите считат, че причина с цел да не се върви в час е фактът, че образованието не е приоритет нито за родители, нито за възпитаници. Други аргументи са неналичието на облекла и обувки, невладеенето на български език, ранните бракове, отговорностите на децата да оказват помощ в семейството. 80% от запитаните преподаватели оповестяват, че родителите не посещават и проведените наставнически срещи, което приказва за липса на ангажираност към образователния развой. Сериозна причина за ниската мотивация на родители и възпитаници от квартал „ Лозница “ в Асеновград е, че „ човек и да има обучение мъчно би си намерил работа “.
Относно ранните бракове и раждания, проучването демонстрира, че над 85% от родителите, бабите и дядовците на ромчетата в града са срещу това, в множеството случаи - поради прекомерно ранната възраст на искащите да се оженят. Нежеланието на учениците да посещават образователни занятия е подбудено от компликации по избрани предмети – математика, история, български език. Други не вървят на учебно заведение поради това, че останалите деца се закачат с тях.
Всички тези фактори, водещи до непосещение на образователно заведение и надлежно – ниско обучение, биха могли да бъдат избегнати или най-малко сведени до най-малко с няколко рекомендации, отправени от ЦОИДУЕМ и участвалите в проучването учители. Сред предложенията са: контакт с деца, които не са от ромски генезис, чрез образуване на извънкласни занимания; прилагане на поощрения и дребни награди; усъвършенствана материална база и други. Очаква се извънреден резултат в тази тенденция да осъществя и концепцията на шефът Атанаска Темелкова - ОУ „ Никола Вапцаров “ в Асеновград да се трансформира в обединяването до 10-ти клас, с придобиване на професионална подготовка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР