Директорите на болници могат да сключват трудов договор, за да

...
Директорите на болници могат да сключват трудов договор, за да
Коментари Харесай

Разрешиха на болнични шефове да преподават във вуз

Директорите на лечебни заведения могат да подписват трудов контракт, с цел да правят лекарска и преподавателската си специалност във вузове. Това гласят промени в Закона за за лечебните заведения, като го приведоха в сходство със Закона за обществените предприятия. Те бяха признати дефинитивно от депутатите

Според признатия преди година Закон за обществените предприятия, обществени предприятия са комерсиалните сдружения с над 50% държавно или общинско присъединяване, каквито са и държавните и общински лечебни заведения. С измененията би трябвало да се избегнат съществуващи несъгласия сред двата закона.

Другата призната смяна се отнася до намаляването на членовете на съвета на шефовете на държавни и обински лечебни заведения от5 на 3-ма, като по този начин се чака да бъдат спестени пари.

От левицата се обявиха против и промените и дефинираха дейностите на ръководещите като „ кърпене на закона “.

Добавяме с този законопроект още 340 души със междинна заплата 1500 лева, които би трябвало да платим на новите членове на съвета на шефовете. Откъде ще намерим още 300 индивида шефове на лечебни заведения. Практиката демонстрира, че те се събират 3-4 дни в годината. Това не е разумно. 300 нови мениджъри в това положение, хора, които няма да вършат нищо, тази бедна България не може да си го разреши, сподели остро от трибуната депутатът от Българска социалистическа партия Георги Йорданов.

Шефката на здравната комисия Даниела Дриткова го отвърна, че измененията целят тъкмо противоположното, икономисване на средства за страната. Преди една година сме приели закон за обществените предприятия. В никакъв случай не утежняваме ситуацията, а в противен случай. Правим понижения на борда, с цел да понижим средствата. От друга страна даваме опция за 4 месеца да се отсрочи влизането на този закон, сподели Дариткова.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР