Директори на училища и преподаватели от Дупница признаха за сериозен

...
Директори на училища и преподаватели от Дупница признаха за сериозен
Коментари Харесай

Сериозен проблем със сегрегацията в дупнишките училища

Директори на учебни заведения и преподаватели от Дупница признаха за сериозен проблем на просветителната система в града - сегрегацията. Поводът е разпоредба на общината, съгласно която при бъдещия банкет на първокласници за идната образователна година ще се застъпва правилото на уседналост, на най-близкото разположение по адресна регистрация и местоживеене, предава БНР.

Директори на учебни заведения незабавно се опълчиха и упорстват да бъде прецизирано районирането на учебните заведения в границите на разпоредбите по закона за банкет в първи клас и циганските деца да бъдат разпределени отмерено във всички образователни заведения в града. Иначе има към този момент сегрегирани учебни заведения. Там, където има повече признати цигански деца, родителите на другите деца не са съгласни и желаят да ги запишат другаде, откриват шефове.

Най-остро реагираха от управлението, както и учители, родители и възпитаници от Основно учебно заведение „ Неофит Рилски “. Училището е най-близо до най-многолюдния цигански квартал „ Гиздова махала “. Според общинската разпоредба следва да одобри за първокласници 36 циганчета. Според шефа Бистра Стойкова обаче това няма да стане по никакъв метод.

От учебното заведение са подготвени и на митинг, с цел да спрат циганската сегрегация в просветителната система в Дупница. Написали са и протестно писмо до кмета на общината инж. Методи Чимев.

"Общинската разпоредба привилегирова други учебни заведения и опълчва шефовете им. Конкуренцията сред образователните заведения не е на основата на достиженията и на постигнатите резултати, а на опълчването „ ромски-български “ учебни заведения ", считат от колектива на ОУ „ Неофит Рилски”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР