Директори на училища и преподаватели от Дупница признаха за сериозен

...
Директори на училища и преподаватели от Дупница признаха за сериозен
Коментари Харесай

Проблемът със сеграцията на ромски ученици в Дупница се задълбочава

Директори на учебни заведения и преподаватели от Дупница признаха за сериозен проблем на просветителната система в града - сегрегацията. Поводът е разпоредба на общината, съгласно която при бъдещия банкет на първокласници за идната образователна година ще се застъпва правилото на уседналост, на най-близкото разположение по адресна регистрация и местоживеене, заяви БНР.

Директори на учебни заведения незабавно се опълчиха и упорстват да бъде прецизирано районирането на учебните заведения в границите на разпоредбите по закона за банкет в първи клас и ромските деца да бъдат разпределени отмерено във всички образователни заведения в града. Иначе, към този момент има сегрегирани учебни заведения. " Там, където има повече признати ромски деца, родителите на другите деца не са съгласни и желаят да ги запишат другаде ", откриват шефове.

Най-остро реагираха от управлението, както и учители, родители и възпитаници от Основно учебно заведение „ Неофит Рилски “. Училището е най-близо до най-многолюдния ромски квартал „ Гиздова махала “. Според общинската разпоредба то следва да одобри за първокласници 36 ромчета. Според шефа Бистра Стойкова обаче това няма да стане по никакъв метод. От учебното заведение са подготвени и на митинг, с цел да спрат ромската сегрегация в просветителната система в Дупница. Написали са и протестно писмо до кмета на общината инж. Методи Чимев.

" Общинската разпоредба привилегирова други учебни заведения и опълчва шефовете им. Конкуренцията сред образователните заведения не е на основата на достиженията и на постигнатите резултати, а на опълчването „ ромски-български “ учебни заведения ", считат от колектива на ОУ „ Неофит Рилски ”.

От общинската администрация възнамеряват среща по казуса.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР