Директори и здравни власти засега изглежда са на различни позиции

...
Директори и здравни власти засега изглежда са на различни позиции
Коментари Харесай

Училищни директори: При 30% заболели, децата да учат онлайн

Директори и здравни управляващи към този момент наподобява са на разнообразни позиции по отношение на % на заболели възпитаници, при който да се минава към онлайн образование. В края на предходната седмица Съюзът на работодателите в системата на националната култура настоя за ясно написан логаритъм за прекосяване на паралелки в отдалечено образование, с цел да знаят директорите точно при какви условия да въвеждат ротационен принцип за учениците си. Според тях  процентът от 25-30 на сто болни възпитаници е сполучлив за превключване към онлайн занятия , защото сегашният от 10% на доста места е надминат, а действително учебните заведения не са излезли в електронно образование от разстояние. Ден по-късно стана ясно, че фактически се обмислят нови ограничения за образователните заведения. Предложението на основния държавен здравен контрольор доц. Ангел Кунчев обаче е за 20% отсъстващи възпитаници.

Повод за настояването на шефовете, отправено до министерствата на опазването на здравето и образованието, е последната заповед на столичната РЗИ, с която се вкарват ред ограничавания, защото столицата към този момент навлезе в мрачно алена зона. Специално за учебните заведения в нея се споделя, че те следва да минават на образование в електронна среда на ротационен принцип при " нараснала заболеваемост ". Директорите обаче незабавно скочиха против обтекаемата дефиниция " нараснала заболяемост ", която на процедура трансферира отговорността за нелеките решения от здравните управляващи към тях.

" Аз кой съм, та да вземам такива решения, или пък педагогическият съвет в учебно заведение...ние всички сме УЧИТЕЛИ и това написа в дипломите ни!  Цяла вечер се чудя кои ли класове се чака да ротирам, какво значи нараснала заболеваемост ! Е, аз имам педагогическо обучение, не здравно! Как да преценява по кое време е нараснала заболеваемостта и от какво е тази заболеваемост! Та аз не съм епидемиолог! Не съм учил близо 10 години, а единствено четири! Учител съм ", споделя в прочувствен пост шефът на 107-мо учебно заведение в столицата Данко Калапиш. Той декларира, че не иска автономия в тази област, а иска отговорността да се поеме от " тези, които схващат ".  " Защо ли? Защото каквото и да направя, аз ще съм отговорен - на родители, на учители, на възпитаници, на цялото общество! И тъй като не РАЗБИРАМ от медицина! ", споделя той.
В писмото си директорите се съгласяват кардинално с децентрализираните ограничения на МОН. Настояват обаче ясно да се решат три въпроса - да се овластят медицинските сестри в учебните заведения да вършат ежедневни инспекции и статистики на заболяемостта - брой, аргументи за отсъствията, както и докладване на управленията, да се определи процент на отсъстващи от дадена паралелка или випуск, при който да се минава към ротация в онлайн образование - например 25 или 30% заболели възпитаници, както и  категорично да се дефинира броя образователни дни, през които да се прави ротацията на паралелките - да вземем за пример 5 или 10 дни -  за опазване на по-дълго присъствено образование. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР