Директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига

...
Директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига
Коментари Харесай

Българин влиза в управата на Европейския орган за безопасност на храните

Директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига проф. доктор Георги Георгиев е определен за член на Европейския орган за сигурност на храните. С избора му страната ни за първи път ще има представител в Управителния съвет на този орган. Той бе определен след гласоподаване от всички страни членки измежду 17 претендента, като част от процедура за избор на 7 членoве, извършена от Европейски Съюз.

Освен проф. Георгиев, се класират и претендентите на Австрия, Кипър, Германия, Италия, Франция и Латвия. Посочените претенденти бяха утвърдени публично на днешното съвещание нa Комитета на заместител - непрекъснатите представители на страните членки към Европейски Съюз. Предстои публикуването на решение в Официалния вестник на Европейски Съюз за назначението на новите членове преди 01 юли 2020 година, защото мандатът на 7 от актуалните членове изтича на 30 юни.

Проф. доктор Георги Георгиев работи в Центъра за оценка на риска по хранителната верига от 2012 година като основен специалист и шеф на дирекция „ Оценка на риска по хранителната верига “ в Центъра до 2018. Дейността му е съсредоточена в региона на оценката на риска във връзка с опазването на здравето и хуманното отношение към животните, биологичните опасности и репродукцията на животните, зоонозните болести, биологичните рискове, свързани с храните и антимикробната устойчивост.От месец ноември 2018 година е назначен за шеф на Центъра.

Европейският орган за сигурност на храните дава самостоятелни научни съвещания за рисковете, свързани с храните.Той изготвя мнения за съществуващи и зараждащи се хранителни опасности. Те, от своя страна, служат за основа на европейските закони, правила и политики и по този начин оказват помощ да се предпазят потребителите от опасности по хранителната верига.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР