Директорът на Столичния инспекторат инженер Веска Георгиева разясни пред репортер

...
Директорът на Столичния инспекторат инженер Веска Георгиева разясни пред репортер
Коментари Харесай

Какво се случва в София при извънредното положение, разкри пред БЛИЦ шефката на Столичния инспекторат

Директорът на Столичния инспекторат инженер Веска Георгиева обясни пред кореспондент на Агенция БЛИЦ какви ограничения са взети в София след оповестеното изключително състояние поради пандемията от ковид.

"От 12-ти март стартира измиване с стерилизация на място на съдовете за боклуци. Това са огромните кофи, които на брой са 21 700, всички те бяха измити и дезинфекцирани. Но това не става еднократно, тъй като отпадъците се натрупат всеки ден. Затова тяхното дезинфекциране е разпоредено на компаниите през 3D ", уточни Георгиева.

Тя добави, че нарядите за сметосъбиране и графиците се извършват легулярно. "Поради намалелия брой на хората в София се вижда с просто око, че кофите за отпадък са полупразни. Но това не трансформира обстоятелството, че компаниите би трябвало да си извършват графиците, тъй като задачата е да няма сметонатрупване и колкото и малко боклук да има в съда, той би трябвало да бъде спретнат, а не да стои там до идващия наряд ", разяснява столичният началник.

"Подлезите бяха измити и дезинфекцирани. От през днешния ден, 17-ти март, по предписание на кмета на София госпожа Йорданка Фандъкова подлезите ще се дезинфекцират всеки ден. Днес се мият с дезинфектант улиците и местата за публично прилагане в ромските махали ", сподели Георгиева.

Тя посочи, че и до в този момент някои места за публично прилагане са били дезинфекцирани с гръбни пръскачки, само че от през днешния ден това се случва с измиване с огромна централизация на дезинфектант и ще продължи постоянно да се прави, според от метеорологичните условия.

"Когато се мият улиците, във водата се прибавя дезинфектант. Подробна, ежедневна и ежечасна информация има на страницата на Столичния инспекторат. Там качваме и видеоклипове ", разгласи инженерът и продължи:

"Благодаря на моите сътрудници за решителността и отговорността. Контролът от страна на Инспектората е както и до в този момент - непрекъснат, на място и посредством джипиесите. Това и до в този момент се правеше, само че в този момент контролът се ускори до една доста висока степен, тъй като гражданското напрежение е доста огромно.

Ако компания си разреши да не е напълно прецизна в дейностите си, санкцията, която ще й бъде наложена, няма да успокои обстановката ".

Началникът на Столичния инспекторат съобщи още, че шефовете също са дали своите инструкции. "Всички знаем с какъв контингент работят компаниите. Така че сме засилили наличието посредством колите, с които разполагаме. Във всеки Районен инспекторат има първа, нощна и постоянна промяна от по един човек.

Юристите ни също са по регионите. Когато се постанова да се вземе решение по даден проблем на място, работи цялото ни звено. Искам съществено да благодаря на сътрудниците от звеното за Контрол на замърсяване на строителството.

Причината е, че, в случай че магазините преустановиха своята работа и работата в този бранш понижа, то строителството си работи както нормално и не можем да оставим без надзор от замърсяване на уличните платна. Така че сътрудниците работят, снабдени с маски, ръкавици, при нараснало внимание, тъй като главното е да запазим живота и здравето на хората ", безапелационна е Георгиева.

Тя уточни още: "Сами разбирате, че това наше непрекъснато наличие по улиците е риск за всеки човек. Гледаме си работата, непрекъснато сме на терен, с цел да не позволим компаниите да позволяват пропуски, които да основават ненужно напрежение.

Ако някой жител забележи какъвто и да е проблем или пропуск, апелирам да употребява познатия телефон 02/987 555. Там 24 часа в денонощието работят диспечери, които са военни водачи. Тяхното предписание към компанията при изключителното състояние е заповед.

Вчера имахме случай, при който от обществените мрежи прочетохме, че към "Пирогов " има разхвърляни ръкавици. Фирмата, която чисти "Красно село ", реагира стремително и мястото беше дезинфекцирано.

На въпрос на БЛИЦ съответно ли е отношението на софиянци на фона на ограниченията, които взима Столична община, Георгиева изясни:

"Мисля, че да, съдейки по това, което получаваме като сигнали и позвънявания от жителите. Най-важно е да се знае, че подлезите се дезинфекцират всеки ден, съдовете за боклуци на 3 дни, нарядите вървят в постоянния си график. Молбата ни към жителите е да си сложат ръкавици и маски и да си занесат отпадъците вътре в съдовете, а не през терасите. Трябва да бъдем виновни.

Тя е безапелационна, че Столична община съблюдава всички нареждания на Оперативния щаб.

"Управителите на компаниите също постъпиха доста отговорно, тъй като активността "дезинфекция " не им влиза в договорите. Техните контракти са за нормална обстановка, а обстановката в този момент е необикновена ", приключи пред БЛИЦ инженер Веска Георгиева.

Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР