Директорът на столичната онкология д-р Стефан Константинов е сменен. Това

...
Директорът на столичната онкология д-р Стефан Константинов е сменен. Това
Коментари Харесай

Сменен е директорът на столичната онкология

Директорът на столичната онкология доктор Стефан Константинов е заменен. Това оповестиха от Министерство на здравеопазването. За краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на лечебното заведение до провеждането на конкурс е назначен проф. Панайот Куртев.

Проф. Куртев е приключил Медицинската академия в София. Има добити специалности по хирургия и онкология. Той е и магистър по здравен мениджмънт. От 2008 година до 2014 година е шеф на Отделението по колопроктология към СБАЛО. В продължение на години е бил шеф на хирургичната клиника на лечебното заведение. В интервала 2010 година – 2018 година е изпълнявал длъжността зам.-директор по лечебната активност на СБАЛО. Проф. Куртев има голям брой научни изявления.

От здравното ведомство изясняват аргументите за промяната: По постъпили сигнали в Министерство на здравеопазването звеното „ Вътрешен одит “ е направило инспекция в УСБАЛО ЕАД. Проверяващите са установили нарушавания на Закона за публичните поръчки, неприлагане на системата за двоен автограф в 4 от общо 11 тествани контракта.

Сред нарушаванията, установени от звеното „ Вътрешен одит “, е, че изпълнителният шеф на лечебното заведение не е свикал общото заседание за избор на нов Научен съвет след приключване на избрания мандат. Установено е, че дейности са подхванати в края на месец януари т. година – близо 10 години след избора на предходния състав на Съвета.

В интервала септември 2017 година – декември 2021 година не са провеждани състезания за заемане на академична служба „ помощник “, „ основен помощник “ и „ доцент “.

Извършена през месец април т. година изключителна инспекция на ИАМН в лечебното заведение установи противоречие сред Правилника на болничното заведение и разрешението за реализиране на лечебна активност – в Правилника за устройството, активността и вътрешния ред на УСБАЛО не са регламентирани структурата и активността на Отделение по гръдна хирургия, Отделение по хирургия на гърда, Отделение по оперативна гинекология и Отделение по консервативна гинекология, което съставлява нарушаване на член 50, алинея 1 от ЗЛЗ.

Проверката откри, че в УСБАЛО е одобрен „ Ценоразпис на медицинските услуги по избор на пациенти и в допълнение поискани услуги, свързани с оказването на здравна помощ, които се заплащат по цени, избрани от УСБАЛО ЕАД, при съблюдаване на условията на Наредбата “. С определянето на разнообразни цени за в допълнение поисканата услуга „ избор на лекар/екип от медицински експерти “ според от типа на клиничната пътека и сложността и/или продължителността на операцията, интервенцията/дейността, която ще бъде осъществена на пациента, е осъществено нарушаване на член 31, алинея 2 от Наредбата за реализиране правото на достъп до здравна помощ. Съгласно Наредбата не е възможно определянето на разнообразни цени за избор на лекар/екип според от сложността и/или продължителността на съответната активност.

За проблеми в лечебното заведение се разбра по време на парламентарен надзор при започване на юни месец. Тогава депутатът от ГЕРБ доцент Лъчезар Иванов какви са аргументите за систематичното очистване на научния капацитет в УСБАЛ по онкология-София. От отговора на проф. Сербезова стана ясно, че 19 лекари са напуснали болничното заведение в интервала януари 2020 – 31 декември 2021 година като измежду тях няма уволнени. 33 експерти по здравни грижи са постъпили, а са напуснали 45. „ Установили сме неактуално поименно разписание, което значи, че не се упражнява надзор и не се актуализират навреме данните. От септември 2017 година до края на предходната година не са провеждани състезания за университетски длъжности помощник, гл. помощник и доцент. От тази година към този момент се организират конкурсни процедури “, добави тя тогава.

Утре пък към този момент бившето управление на болничното заведение ще даде конференция. Участие ще вземат доктор Стефан Константинов, проф. Асен Николов, доктор Чавдар Маринов и Биляна Огнянова. На нея се чака да бъде даден доклад за управлението и активността на Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология (УСБАЛО) от септември 2017 година до юли 2022 г.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР